Ми звикли жити, як на зоні

Говорять про провал поліцейської реформи. І це правда. Не тільки тому, що МВС наробила помилок. Але і тому, що ми самі цієї реформи не хочемо

Говорять про погану підготовку поліцейських. І це правда. Звідки їй взятися хорошій за пару місяців поліцейського "курсу молодого бійця"?.. Але я б поставив пам'ятник усім хлопцям і дівчатам, які пішли служити в поліцію, зневажену, яку як і раніше звуть "ментами".

Говорять про провал поліцейської реформи. І це теж правда. Не тільки тому, що МВС наробила помилок. Але і тому, що ми самі цієї реформи не хочемо. Не хочемо жити за законом. Не стало даішників - і по місту носяться машини зі швидкістю сто кілометрів на годину. Немає "беркуту" з палицею, постійного нагляду - маєте побутове свавілля.

Правова держава починається з правової самосвідомості кожного з нас

Ми не розуміємо, що правова держава починається з правової самосвідомості кожного з нас. Ми звикли жити, як на зоні - під окрики вертухаїв, під прицілом вишок і під гавкіт сторожових собак.

Суспільна свідомість в зародковому стані. Якщо б загиблі поліцейські застрелили злочинця, його б ховало півкраїни як "добровольця" і "жертву режиму". Вийшли б на протести, запалили б обласне УВС, поквиталися б із безжальною владою сотнею принизливих статей і викривальних телепередач. Тому що і влада винна, і ми винні, і винна злочинність, з якою борються ті, кого ми як і раніше зневажаємо і ненавидимо. І які гинуть за те, у що ми самі майже не віримо.

Якщо б загиблі поліцейські застрелили злочинця, його б ховало півкраїни як "добровольця" і "жертву режиму"

І нехай тепер слово на захист Пугачова скажуть ті, хто самовіддано робить собі піар на вибілюванні смердючої шкіри покидьків і мерзотників, що виряджаються в одяг добровольців і патріотів. Чекаємо пікетів "правозахисників" під лікарнею, мітингів народних депутатів під СІЗО, бійки "ветеранів" з поліцією під будівлею суду. Якщо, звичайно, справа до суду дійде.

Примітивна кріпосна суспільна свідомість легко ділить світ на "наших" і "не наших". На світ, в якому всі поліцейські без винятку - менти і гівнюки, тільки тому, що комусь не подобається Аваков, Деканоїдзе і Аброськін. На світ, де свідомо немає чесного розслідування і справедливого суду, тому що на чолі військової прокуратури ненависний Матіос, генпрокуратурою рулить смішний Луценко, а судова система давно перетворилася в обслугу сильних світу цього. На світ, де всі добровольці без розбору - білі і пухнасті. Навіть ті, які йшли на війну не воювати, а грабувати, ґвалтувати і вбивати.

Так просто призначити винних - ментів, прокурорських, євреїв, олігархів, владу... Так легко ненавидіти всіх поліцейських, всіх нацгвардійців, усіх прокурорів, всіх... Так просто викривати і самим нічого не робити. Не розуміти, не знати, що зло не має меж, не належить жодному відомству, ні якій політичній силі. Не бачити, що зло не тільки носить мундири, б'є заарештованих, вимагає хабара, а просто живе поруч, і деколи в нас самих.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі