Про національну ідею, лідера та культуру страждання українців

Нас чекають ще дуже серйозні випробування, в горнилі яких і з'явиться новий лідер, нова національна ідея. Месії не буде. Але той, хто зможе вивести країну з прийдешніх випробувань - той і є лідер.

Україна вже багато століть грає принизливу роль "молодшого брата" сусідніх країн. Є якоюсь серединної, окраїнною територією між Заходом і Сходом. Цей серединний, окраїнний стан країни визначає психологію, світогляд, менталітет наших людей.

Менталітет народу, національна ідея України сьогодні, як і багато століть поспіль, несе в собі страждання. Страждання принижених духом людей, страждання невпевнених у собі, поневолених людей.

Ми самі себе принижуємо, занижуючи наші здібності і можливості. Ми постійно говоримо - починаючи від високих керівників і закінчуючи простими громадянами - що ми нічого не можемо, що ми ні на що не здатні; тому ми повинні поступово переорієнтовуватися то на Захід, то на Росію. Що ми не можемо жити без російського газу, без західної допомоги, без захисту західних санкцій ... Що нам потрібно робити все, що скаже нам Нуланд, або чого вимагатиме Сурков ... Що ми не можемо самі ані перемогти, ані програти гідно.

Ми постійно знаходимося в стані окраїнності, серединності. Наша політика і наша культура побудовані на стані страждання

Ми постійно знаходимося в стані окраїнності, серединності. Наша політика і наша культура побудовані на стані страждання, на думці, що ми - слабаки ... Ви не знайдете жодного представника мистецтва або державного діяча в історії нашої країни, хто б був повністю вільний сам, і нав'язував би народу ідеї внутрішньої свободи, свободи духу ...

Наші керівники бояться свого народу, бояться добровольців, правосеков, радикалів. А ще більше - просто не вірять у свій народ, тому що самі вони - ментальні слабаки. Вони не вірять в народ, не вірять в свої сили, і постійно знаходяться в сумнівах, знаходяться в якомусь "серединному просторі" свідомості ...

У нас не було справжнього лідера за всю історію країни. Не було жодного разу людини на чолі нації, який би розумів, що таке народ, що треба народу - навіть не зараз, не в одну мить, а в історичній перспективі. У нас не було лідера, який міг би об'єднати людей; не було лідера, який міг би нав'язати суспільству свою волю.

Національна ідея - це, в першу чергу, перестати думати, що ми - слабаки

Лідер - це не тільки той, який може миттєво відповідати на запити суспільства, об'єднувати людей, проводити реформи. Лідер - це людина, яка може посіяти в суспільстві такі ідеї, провести такі перетворення, вибудувати таку систему взаємин, що його справа буде жити ще довго після його смерті.

Серед представників нинішньої так званої "еліти" немає жодної людини, який був би лідером хоча б на 50 відсотків. Справжній лідер - це не той, якого ми частіше за інших бачимо на екранах телевізорів, і не той, хто займає найбільш відповідальний пост в державі. Справжній лідер - це той, хто лідер завжди і в усьому. Де б він не знаходився - вдома, на роботі, на війні, у в'язниці - він всюди буде вести за собою людей, змінювати навколишню дійсність, впливати на процеси, що відбуваються в державі.

Національна ідея - це, в першу чергу, перестати думати, що ми - слабаки. Перестати думати, що ми нічого не можемо, нічого не вирішуємо, і в усьому залежні від сходу, від заходу, від Америки ... перестати думати, що ми не можемо протистояти російській агресії. Перестати думати, що тільки сильні світу цього - наші політики, олігархи, чиновники - можуть змінювати країну, а ми ні на що не впливаємо. Треба, нарешті, просто повірити в себе.

На нас чекають ще дуже серйозні випробування, в горнилі яких і з'явиться новий лідер, нова національна ідея. Месії не буде. Але той, хто зможе вивести країну з прийдешніх випробувань - той і є лідер. Йому можна буде доручити країну, її модернізацію, і ця людина зможе намалювати історичну перспективу України на багато років вперед.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі