Що забули обговорити Папа Римський Франциск і Патріарх РПЦ Кирило?

У день зустрічі Папи Римського з Патріархом РПЦ фізики встановили абсолютно фундаментальне явище: присутність гравітаційних хвиль у Всесвіті

Релігійні діячі забули обговорити фундаментальні основи Всесвіту

Спільна заява глави РПЦ Кирила та Папи Римського Франциска, зроблена на Кубі, стала темою для обговорень в соцмережах. Українські блогери обурюються. Мовляв, у заяві щодо війни на Донбасі цей конфлікт розглядали винятково як внутрішній, а вторгнення Росії навіть не згадали. Чого ще не помітили й що насправді мали обговорити Папа Римський і глава РПЦ Кирило - розповідає Леонід Радзіховський "Апострофу".

Я зупинився на декількох аспектах. Документ, підписаний Папою Римським Франциском і главою РПЦ - патріархом Кирилом, містить деякі положення, що здаються природними для священиків, але є спірними для людей, які не сповідують ту чи іншу релігію. Зокрема, там ідеться про секулярну державу. Тобто не релігійну, а світську державу, що обмежує права вірян. Але це не правильно. Адміністративно права вірян ніде не обмежують. Ніде, бо немає державного атеїзму. Інша справа, що і права вірян не отримують державної підтримки. Державної релігії теж ніде немає. Але не надавати державної підтримки й обмежувати права - абсолютно різні речі. Утім, з точки зору церковних начальників, така заява є цілком природною.

Написано в цій декларації про братську любов католиків і православних

Але важливіше не те, що написано в цій декларації, а факт зустрічі й перша, майже ритуальна, фраза, сказана там - про братську любов католиків і православних, про те, що вони належать до єдиної релігії; і що роз'єднання між ними - другорядне, а спільність - на першому місці. Не знаю, яке це має значення для католицьких країн, але думаю - жодного, бо католиків у світі близько мільярда, і вони, напевно, мало думають про православних. Особливо в Латинській Америці, де відбувалася зустріч. Православних там узагалі майже немає. А ось для Росії це має величезне значення.

В умовах абсолютно хуліганської антизахідної істерики, що не перший рік триває в російських ЗМІ, те, що патріарх Кирило урочисто визнав братерство із західною релігією, католицизмом - дуже важливий і істотний момент для багатьох православних. Особливо на тлі тієї телевізійної єресі й чортівщини, що зливається на нещасних російських громадян 24 години на добу. В цьому сенсі зустріч - дуже важлива. Так, мізки людям вона не поверне - на такі дива годі сподіватися. Але це той максимум, що міг би зробити в цій ситуації Кирило.

Зустріч ця, як на мене, мала ще один момент. Того дня фізики встановили абсолютно фундаментальне явище: присутність гравітаційних хвиль у Всесвіті. Для релігійної людини, не важливо до якої конфесії вона належить, наявність простих і збагненних людському розуму законів природи, описаних законами людської логіки й математики, є фундаментальним свідченням гармонії та розумності світу. І набагато більше стосується самої ідеї релігії, ніж будь-які політичні, соціальні, культурні проблеми.

Дивно, що вони не підняли голів і не подивилися на зоряне небо, що, за їхніми поняттями, створене Богом

І досить смішно, що люди, які претендують на роль провідних релігійних діячів, говорили про що завгодно - про важливі, поза сумнівом, речі, але абсолютно не помітили такої дрібниці. Дивно, що вони не підняли голів і не подивилися на зоряне небо, що, за їхніми поняттями, створене Богом, а за поняттями учених описується простими математичними формулами. Тобто, людське пізнання ізоморфне до Всесвіту. Це фундаментальний факт для будь-якої мислячої людини. Масштаб не порівнянний. І цього масштабу людського пізнання релігійні лідери не помітили.

Спускаючись із неба на землю і звертаючись до політики, а також соціальних питань, ця зустріч все ж має позитивне значення.

Передруковується з дозволу редакції "Апострофа"

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі