Про кредити МВФ: Аванс беремо, а получку пропиваємо

Не потрібно приплітати відставку Абромавичуса до рішення Фонду

Кредитування Міжнародного валютного фонду в Україні занадто політизують. У затримці чергового траншу звинувачують президента. То обманюють, що уряд не виконує розроблену програму вимог, тому слід його міняти. Прикро, що для наших можновладців більше важлива внутрішня політика, ніж виживання країни.

МВФ зацікавлений не у внутрішній політиці України, а в гарантіях, що позичені гроші їм повернуть. А для цього має бути політична воля і стабільність. Фонд має впевнитися, що після отримання грошей в Україні не оголосять вотум недовіри уряду, і не відправлять у відставку. А в парламенті не ініціюють перевибори. За умов перезавантаження системи є загроза, що парламент не утворить дієздатну коаліцію, і необхідні зміни депутати не проголосують. Очевидно, що валютний фонд візьме паузу у фінансуванні.

Парламенту слід розуміти, що на них теж лежить відповідальність. І в таких умовах не можна вибивати собі політичні преференції. А в нас випускають на трибуну Ляшка, він розповідає, які всі навколо падлюки. Реформ немає. Уряд не такий.

МВФ зацікавлений не у внутрішній політиці України, а в гарантіях, що позичені гроші їм повернуть

Не потрібно приплітати відставку Абромавичуса до рішення Фонду. Бо раніше, й без політичних спекуляцій, Україна "пролітала" з траншами. Минулого року ми мали отримати чотири транші, один - на квартал. Але отримали всього два. Тоді в нас не було політичної кризи, претензій до уряду, відставки Абромавічуса. Це просто стало своєрідною традицією в України — аванс беремо, а получку пропиваємо.

Гроші дають під фінансові зобов'язання. Звісно, щоб при цьому не було корупції. Це — головна претензія до України. Припускаю, що розмова Лагард із Порошенком була саме навколо електронного декларування, яке наші нардепи успішно провалили. Хоча це питання знімає цілі рубежі фортифікованої оборони корумпованих чиновників. Щойно відсічуть чиновника від прямих контактів із бізнесом, корупції не буде куди втиснутись. У нас звикли, що чиновник їздить на "Мерседесі" останньої моделі. Але запевняє, що він належить його тестю-пенсіонеру. Живе в будинку, який теж не його. От якщо він все це не задекларує або збреше — настане кримінальна відповідальність.

Посадовець може викручуватись — не вкаже всіх політично пов'язаних з ним осіб — невісток, зятів, племінників. Зараз, коли відкриваєш у банку рахунок, обов'язкова вимога — вказати, що ні ти, ні твоя родина не є чиновниками, нардепами, суддями й політично пов'язаними особами. Цей документ важливий для антикорупційних органів. У нас досі немає покарання за невиконання вимоги банку, або за неправдиву інформацію. Адже якщо ти вказуєш наближених осіб, то до них особлива увага. Якщо не вказуєш — кримінальна відповідальність.

Українським політикам доведеться, хочуть вони чи ні, виконувати вказівки МВФ. Бо якщо від нас відмовиться фонд — інші кредитори теж відвернуться.

Олег Рибачук, спеціально для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі