Ахметову і Григоришину подарували енергетику Донбасу

Рішення влади України про взаємодію із ДНР і ЛНР у питаннях поставок електроенергії стане першим кроком для формування на неконтрольованих територіях Донбасу власного незалежного енергоринку. Фактично Україна створює для невизнаних формувань умови для виробництва, передачі і продажу електроенергії.

Поява на світ постанови №263 викликає неоднозначну реакцію. Річна військова боротьба із Донбасом має високі шанси скоро завершитися мало чи не обіймами учорашніх противників. Принаймні, в енергетичному секторі.

Цілком логічно, що співпраця України і неконтрольованих територій триває вже зараз і буде продовжуватися. І насамперед це стосується енергетичного сектору. Поступова організація поставок вугілля з Донбасу із кінця 2014 року – це був лише перший крок.

Проте, одна справа економічна співпраця, підтримка на територіях проукраїнського населення і демонстрація Донбасу, що без України цей регіон буде жити у складних умовах – це закономірний шлях. А от фактично кроки, які навпаки будуть утверджувати і давати силу ДНР і ЛНР – це лише буде роз'єднувати Україну і Донбас.

Рішення уряду відокремити енергетичні мережі і продаж електроенергії Донбасу від енергоринку України – це об'єктивний і закономірний крок в умовах відсутності контролю за цими територіями. Але це було би оправдано, якби за таким від'єднанням Україна не створила на території контрольованій так званими ДНР і ЛНР державну компанію "Донбаська електроенергетична система" - дочірнє підприємство "Укренерго".

Але після того як так ж таки постанова №263 передбачила, що електроенергією на неконтрольованій території будуть торгувати приватні компанії "ЛЕО" і "ДТЕК", то такі кроки уряду набули ознак змови.

Власне, глибша проблема такого рішення уряду України – це фактична передача неконтрольованого енергоринку Донбасу під контроль приватних структур. Адже на Донбасі тепер буде абсолютно хазяйнувати "Луганське енергетичне об'єднання" (ЛЕО) Костянтина Григоришина та "ДТЕК Донецькобленерго" Рината Ахметова. І Україна не зможе їх контролювати. Як бачимо, боротьба Порошенка і його партнера Григоришина проти так званого монополізму Ахметова є всього лишень ширмою. А за нею сторони активно домовляються і в тому числі про роботу на територіях, які той таки Порошенко називає окупованими, а контроль над ними мають т. зв. ДНР і ЛНР.

Виходить, що, якби це не парадоксально пролунало, насправді Україна не відмежувала себе від ДНР і ЛНР, а почала з ними плідну роботу. При цьому це було зроблено не відкрито і чесно, а як і більшість рішень останнім часом – тишком-нишком за спиною громадськості.


І тепер ДНР і ЛНР разом Григоришиним і Ахметовим будуть "розвивати" енергоринок Донбасу в тепличних умовах під заступництвом уряду Яценюка і Адміністрації президента Порошенка.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі