Андрій Скіпальський
керівник Центру громадянського представництва "Життя" - громадської організації, яка працює в Україні у сфері контролю над тютюном, адвокації та громадського здоров'я з 2010 р. ГО "Життя" є координаційним та ресурсним центром національної коаліції "За вільну від тютюнового диму Україну", яка об'єднує більше 100 організацій, провела кілька успішних кампаній, результатами яких стало: підвищення акцизів на тютюнові вироби, повна заборона реклами та спонсорства тютюну, заборона куріння на всіх робочих місцях та нові умов маркування тютюнових виробів. Автор статей в газеті "День", "Дзеркало тижня", інтернет-виданні "Українська правда", член Київської незалежної профспілки журналістів з 2012 року. У березні 2015 р. Андрій Скіпальський від ГО "Життя" отримав одну із шести Світових нагород Блумберга в контролі над тютюном; номінант Judy Wilkenfeld Award 2015 від МГО "Campaign for Tobacco Free Kids" за лідерство у адвокації та контролі над тютюном.; випускник програми Світового інституту контролю над тютюном Університету громадського здоров'я Джона Хопкінса (2011); закінчив факультет іноземних мов в Житомирському державному педагогічному університеті (1996), факультет економіки в університеті ім. Шевченка (2005) та МВА в Міжнародному інституті менеджменту (2007).
23.04.2015

Для чого Насірову визначати картинки на пачках сигарет?

Голова податкового комітету Роман Насіров (БПП) демонструє неабияку завзятість у відстоюванні того, щоб його комітет головував у розгляді антитютюнового законопроекту № 2430 "Про внесення змін до деяких законів України щодо приведення законодавства у відповідність до вимог Директиви 2014/40/ЄС Європейського Парламенту".

Законопроект внесений народними депутатами Ольгою Богомолець (БПП), Ганною Гопко (Самопоміч), Олегом Мусієм (БПП), Оксаною Корчинською (РП) та Ігорем Луценком (Батьківщина). Основні зміни законопроекту стосуються вимог до маркування упаковки тютюнових виробів, регулювання смакових добавок у них, курильних сумішей та електронних сигарет згідно з Директивою 40/2014/ЄС. Картинки-попередження мають збільшитися та бути з обох боків пачки, вони повинні стати страшніші, а смакові добавки, які і роблять отруту смачнішою для підлітків, мають бути заборонені.


Більшість тексту законопроекту №2430 – це зміни до Закону України № 2899-IV "Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів…", який є складовою законодавства про охорону здоров'я, а не законодавства про ринок тютюну.

Але вже через день після реєстрації законопроекту в апараті голови ВРУ з'явився лист Насірова із поясненнями та проханням віддати йому цей законопроект. І голова ВРУ підписав резолюцію про головування податкового комітету.

Ймовірно, що євроінтеграційні потуги у цьому напрямку будуть похоронені, оскільки цей комітет не пропустить жодних норм, які посилюють регулювання вмісту сигарет та упаковки.

У той же час, на підмогу, депутати Геннадій Кривошея (НФ), Віталій Сташук (НФ) та Борис Козир (БПП) подали альтернативний законопроект №2430-1, яким пропонують імплементувати директиву 37/2001/ЄС 2001 року2. Нардепи, які НІКОЛИ не займалися питаннями охорони здоров'я пропонують нам "прогресивні" норми 15-річної давнини, які не відображають сучасних вимог до контролю за тютюном ЄС.

Після звернення до голови ВРУ експертів Реанімаційного пакету реформ та Комітету охорони здоров'я


Гройсман доручив регламентному комітету вирішити це питання.



В.о. голови цього комітету Павло Пинзеник (РФ) ніби погоджується з аргументами, що 2430 – це предмет відання Комітету охорони здоров'я, але вважає, що на нього перекладають відповідальність і не збирається бути арбітром у цій справі. І це законно.

Чому ж так хочеться викинути до коша прогресивні антитютюнові норми? Хіба немає в державі інших важливих питань, які справді стосуються оподаткування та митних справ? Навіщо депутатам із НФ бігти із власною "антитютюновою ініціативою минулого століття"?

Відповідь очевидна – тютюнові корпорації не сплять і в період виживання держави та народу стараються залучити більше клієнтів-курців та заблокувати будь-які регуляції, які загрожують скороченням споживання сигарет. Навіть якщо такі регуляції довели свою ефективність у ЄС та є частиною міжнародних зобов'язань.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі