Анатолій Вітів
Народний депутат України VII скликання. Голова Волинської обласної організації ВО "Свобода".
03.03.2015

За бездіяльність уряду та НБУ потрібно нести відповідальність

Поширення панічних настроїв серед населення. Величезні черги за продуктами в магазинах. Цінники на товарах, які змінюються ледь не щодня. Відсутність покупців на ринках через дорожнечу. Розорення підприємців. Стрімке зубожіння громадян і наближення доходів українців до рівня африканських. Ажіотаж навколо валютного курсу. Тотальна невпевненість у завтрашньому дні. Все це – реалії сучасної ситуації в країні.

Чому ж так сталося? Де ті обіцяні Арсенієм Яценюком і Петром Порошенком на провідних телеканалах і в недешевій передвиборчій рекламі системні, радикальні і швидкі реформи? Коли нарешті розпочнеться боротьба з корупцією? Чому досі не працює Антикорупційне бюро? Що буде далі і чи вдасться вижити українцям, яких заганяють за межу бідності? Де шукати причини зневіри і паніки в суспільстві?

27 лютого виповнився рік з моменту, як Кабмін очолив лідер "Народного фронту" Арсеній Яценюк. За цей час правила гри в Україні фактично не змінилися. Мало того, в українського суспільства все більше формується переконання, що нинішня влада неспроможна і не хоче щось змінювати. Можновладці запевняли нас, що ми йдемо в Європу, а насправді уряд веде нас в Африку.

Після падіння режиму Януковича, корупційно-кланова система не була ліквідована. Навпаки, її чільні представники швидко зорієнтувалися та знайшли притулок чи стали спонсорами провідних сьогодні політичних партій в Україні. Олігархи та їхні нардепи в парламенті роблять усе для того, аби ця система і надалі збереглася. Система управління державою, за якої великий бізнес використовує державну владу для отримання надприбутків коштом решти українців.

Нувориші продовжують виводити капітали за кордон, бо парламентська коаліція п'яти фракцій і уряд уперто не бажають боротися з офшорними схемами виведення капіталів, обслуговуючи інтереси олігархів. Через це в бюджеті катастрофічно не вистачає коштів, а гроші продовжують витікати з казни.

Натомість, умови, які нав'язуються МВФ для отримання Україною кредитів, уряд використовує для прийняття антисоціальних законів. Для нього краще висмоктати останні соки з простого населення, ніж наважитися боротися з корупціонерами. Дійшло до того, що євродепутат Яцек Саріуш-Вольський на останньому засіданні Комітету Європарламенту з міжнародної політики відверто заявив українським представникам: "Ви просите фінансової допомоги з боку ЄС, а самі боїтеся розкуркулити олігархів".

Зараз серед керівництва держави спостерігається бажання звалити відповідальність за власні провали і бездіяльність одне на одного. То Яценюк звинувачує протеже Порошенка голову НБУ Гонтарєву в знеціненні гривні. То Порошенко докоряє Яценюку і членам економічного блоку Кабміну за відсутність реформ. Кожен шукає крайнього, хоча відповідальність за стан справ несе і уряд, і НБУ, і президент і нинішня парламентська коаліція у складі "Блоку Порошенка", "Народного фронту", "Самопомочі", "Батьківщини" та Радикальної партії.

Адже, відповідно до статті 99 Конституції України та статті 6 Закону України "Про Національний банк України", забезпечення стабільності грошової одиниці України є основною функцією центрального банку держави - Національного банку України. Кабінет Міністрів, натомість, має забезпечувати економічну самостійність України, а також здійснення фінансової та податкової політики.

Панічні настрої серед суспільства – це наслідок розчарування політикою уряду і втратою ним контролю над економічною ситуацією в країні. Тому ВО "Свобода" вимагає від коаліції та Президента України не займатися словоблудством і імітацією роботи, а невідкладно розглянути питання про відповідальність уряду та Національного банку України за злочинну монетарну політику і катастрофічну валютно-фінансову ситуацію в країні та вжити відповідних суворих кадрових рішень.

Україні і українцям потрібні негайні, рішучі і радикальні зміни, а не пустослів'я, імітація дій і консервація кланово-корумпованої економічної моделі. Бездіяльність влади не лише перетворює націю у жебраків, а й може привести до втрати державної незалежності.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі