Що приготувати восени: овочевий пиріг та фаршировані перепілки

Восени неймовірно багатий вибір овочів та фруктів. Визначитися важко. Тому сьогодні скомпоную кілька рецептів, не пов'язаних між собою. Але дуже хочеться з вами поділитися.

Перший рецепт - овочевого пирога з оптимістичною назвою "Осіннє сонце". Так його назвала авторка рецепту. Пиріг поживний, гарний, соковитий та смачний. Готувати легко. Може бути і самостійною стравою, і гарніром до м'яса чи птиці.

Його вподобала моя молодша, а їй догодити, та ще й з овочами - дуже складно. Для діток у школу (зсобойчик) дуже навіть добре.

Овочевий пиріг "Осіннє сонце"

Для основи пирога (тісто):

150 г вершкового масла

300 г борошна

7 ст. ложок холодної води

дрібка солі

Для начинки:

1 кабачок середнього розміру

1 цукіні середнього розміру

3 моркви

4 яйця

300 мл молока

150 г сиру твердого

2 зубчика часнику

Спосіб приготування:

- Починаємо з тіста. Холодне вершкове масло нарізаємо дрібними кубиками, присипаємо просіяним борошном, кладемо дрібку солі і всю цю масу рубаємо ножем, поки не утвориться дрібна крихта. Перекладаємо її в миску, додаємо холодну воду та замішуємо тісто.

- Форму діаметром 26 см змащуємо вершковим маслом. Викладаємо тісто, формуючи борти. Ставимо його в холодильник, поки готуємо начинку.

- Моркву чистимо. Кабачок та цукіні добре промити, залишити зі шкуркою.

- Овочі шинкуємо вздовж овочерізкою або картоплечисткою. Овочеві смужки мають бути однакові по ширині.

- Від краю форми до середини викладаємо по черзі смужки овочів. Має вийти різнокольорова феєрія))) У мене такої начинки два поверхи (за рецептом один).

- Готуємо заливку. Злегка збити яйця. Додати молоко і ще раз збити. Додати видушений часникодавкою часник. Туди ж - натертий на дрібній тертушці сир. (Жменьку залиште для притрушування пирога). Посолити за смаком.

- Залити овочі сумішшю. Притрусити сиром та поставити в духовку, розігріту до 180ºС на 60-70 хв. Орієнтуйтесь за своєю духовкою.

Потім наступає момент насолоди!

Зараз у самому розпалі сезон винограду. Тому я сьогодні ось із такою курочкою.

Її фарширують виноградом і ароматними травами, доповнюють пікантним часником та вершковим маслом. Дуже смачний варіант для тих, хто любить поєднання м'яса із фруктами. Мені до вподоби страви, де поєднуються на перший погляд непоєднувані інгредієнти. М'ясо виходить ніжне, просочується усіма ароматами. Це один із рецептів від Делії Сміт. Я там у неї багато чого пригледіла, потихеньку готуватиму.

Напишу пропорції, як вони були в оригіналі - для кілограмової курки. У мене ж була курочка вагою1,8 кг.

Виноград підійде будь-який, в ідеалі - без кісточок. У мене був киш-миш.

І останній момент: кількість часнику визначайте на свій смак, я брала менше.

У продовження теми про молодшу доньку. Мені довелося її від цією курки відганяти))) Власне кажучи, як і від наступного варіанту страви - курячі гомілки, засмажені по-південному.

Курка фарширована виноградом та ароматними травами

1 курка вагою 1 кг

50 г вершкового масла

1 ч ложка куркуми

1 ч ложка каррі

1 ч ложка солодкої паприки

сіль та перець за смаком

Для начинки:

175 г винограду

1 ст. ложка посіченої петрушки

2 ч ложки естрагону

95 г вершкового масла

1 цибулина середнього розміру

110 г хлібної крихти

4 зубчика часнику

Готуємо начинку для курки:

- У каструлі розтопити вершкове масло. Покласти дрібно порізану цибулю. Тушкувати, поки цибуля не стане прозорою (слідкуйте, щоб не пересмажилася до золотистого кольору).

- виноград розрізати навпіл, якщо ягода велика. Вибрати кісточки - якщо вони є.

- зелень та часник дрібно порізати

- змішати цибулю, виноград, зелень, часник та хлібну крихту.

Фаршируємо курку:

- Курку добре промити та почистити. Посолити й поперчити. Обробити спеціями та залишити хвилин на 30 маринуватися. За той час я готую начинку.

- Начинку рівномірно розкласти під шкірку курки. Що не помститься - закласти в середину. Закріпити отвори на курці дерев'яними шпажками.

- Грудку курки змастити вершковим маслом. Накрити фольгою (щоб грудка не пригоріла) та поставити в духовку. Готувати при температурі 190ºС 1,5-2 год (залежить від духовки та розміру курки).

- Хвилин за 30 до готовності, фольгу зняти, щоб утворилася золотиста скоринка.

У вас вийшов шедевр! Вітаю)


Курка засмажена по-південному

Це рецепт з американської кухні. Вся родзинка - у наборі спецій.

2 кг курячих гомілок (або курка порізана на шматки)

3 яйця

150 мл молока

2-3 ст. ложки борошна

250 г панірувальних сухарів (я роблю домашні. Підсушую залишки хліба та збиваю у блендері)

1 ст. ложка паприки

1 ч ложка сухого орегано

1 ч ложка сухого тім'яна (чебрець)

1 ч ложка сухої шавлії

1 ч ложка часникового порошку

1 ч ложка цибулевого порошку

1 ч ложка чорного перцю

1 ч ложка сухого майорану

пів чайної ложки молотого чілі

олія для фритюра.

Спосіб приготування:

- Шматки курки добре промити та просушити.

- У каструлю чи у фритюрницю влити олію та розігріти для смаження.

- Приготувати три миски. У одній - змішати всі сухі спеції та панірувальні сухарі. У другій - збити яйця з молоком. Ще в одну - покласти борошно.

- Деко вислати пергаментним папером. Духовку розігріти до 180ºС.

- Обваляти шматки курки спочатку в муку, потім в яєчну масу і в сухарно-спеційну.

- По черзі класти шматки курки в гарячу олію та підсмажити до скоринки.

- Викласти на деко. Запікати в духовці протягом 50-60 хв.

Подавати з салатом.

Приготуйтесь отримувати задоволення від страви та картини, коли її будуть їсти ваші близькі та друзі)))

Наступний рецепт - перепілки. М'ясо цієї птиці дієтичне. Єдина перепона для приготування цієї страви у мене вдома - якось чоловік сказав, що, поїдаючи цих маленьких пташок, почувається Шреком))) Хоча все таки інколи він їх їсть. А діти постійно просять. Тому рекомендую і вам не відмовляти собі в задоволенні.

Фаршировані перепілки

4 перепілки (я брала 6)

150 г тонко нарізаного бекону в вакуумній упаковці

50 г панірувальних сухарів (я роблю домашні)

2-3 зубчика часнику

невеликий пучок петрушки

100 мл торф'яного віскі (можна замінити коньяком чи ромом)

3-4 ст. ложки апельсинового джему

1-2 ст. ложки оливкової олії

свіжо змелений чорний перець та сіль за смаком.

Спосіб приготування:

- У глибокій мисці з'єднуємо джем та віскі, солимо, перчимо та перемішуємо.

- Перепілки почистити та помити, покласти в маринад і залишити щонайменше на 1 год. Час від часу перемішувати, щоб маринад потрапив на перепілку з усіх боків.

- Готуємо начинку. Бекон порізати на дрібні шматки (4 або 6 смужок бекону відкладаємо. По смужці на кожну перепілку). Цибулю почистити та порізати дрібно. Часник роздавити пласким боком ножа й теж порізати дрібно. Так само - порізати петрушку.

- У сковорідці розігріти оливкову олію, підігріти подрібнений бекон, додати цибулю й обсмажити до золотистого кольору. Вкинути часник і перемішати. Всипати панірувальні сухарі і також перемішати. Додати петрушку, поперчити та посолити.

- Фарширувати перепілок хлібно-беконовою сумішшю. Обгорнути кожну перепілку смужкою бекону. Закріпити дерев'яною шпажкою, та помістити в рукав для запікання. У рукав залити маринад та щільно закрити.

- Покласти в глибоке деко та поставити в духовку. Готувати при температурі 220ºС протягом 30-35 хв.

Бажаю отримувати вдячність словами:"На Землі ТАК не готують!"))

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі