Олександр Бригинець
Журналіст, громадський діяч, Позаштатний радник Міністра інформполітики в зоні АТО
29.08.2014

КП навмисно не віддають передану йому під богослужіння церкву в К.-П. Лаврі?

Запитав у Є. Нищука чи не вважає Міністр, що 17-річна відмова влади виконати рішення Київради - надати можливість релігійній громаді Українського козацтва Київського патріархату проводити богослужіння у церкві Всіх Святих Києво-Печерського історико-культурного заповідника – це насправді небажання Московського патріархату допустити Київський патріархат до проведення богослужінь на території Києво-Печерської Лаври.

У Києво-Печерській Лаврі багато пам'яток, але у всіх них дозволяється вести богослужіння, крім одного - крім церкви Всіх Святих.

Нагадаємо, релігійна громада Українського козацтва обурена тим, що КМДА вже багато років ігнорує рішення Київради, прийняте 16 жовтня 1997 року про безоплатне користування релігійною громадою Українського козацтва церкви Всіх святих (корпус №82 національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника), звернулися до народного депутата України.

На своє звернення до Мінкульту я отримав відповідь, що релігійна громада Українського козацтва зможе проводити богослужіння в церкві Всіх Святих, збудованої гетьманом Іваном Мазепою, лише після реставрації храму-пам'ятки. Тому мене цікавить, коли саме Мінкульт планує провести відповідну реставрацію і чи взагалі має це в планах.

Звернувся до Міністра культури України Є.Нищука із відповідними запитаннями. А також поцікавився станом інших будівель Києво-Печерського заповідника і тим, чи заборонено проведення богослужінь в якихось із них.

Також прошу повідомити, яку суму коштів за останні роки було виділено державою на реставраційні роботи у Києво-Печерській Лаврі і чому всі ці гроші пішли на ті будівлі, які передані Московському патріархату? Чому не знайшлося грошей для того, щоб провести реставраційні роботи в одній єдиній будівлі, яку дозволено використовувати Київському патріархату? Впевнений, що йдеться про навмисні дії з обмеження Київського патріархату. Сподіваюся, Ви як міністр проведете розслідування з цього приводу і оприлюдните його результати.

За словами Заповідника, проведення будь-яких масових заходів, в тому числі і богослужінь може негативно позначитися на стані пам'ятки, зокрема унікального монументального живопису XVIIIст. та поч. XXст.

Я ні в якому випадку не хочу руйнування української культурної спадщини. І вважаю, що інтереси пам'ятки завжди вищі за інтереси громади. У той же час, якось дивно виглядає той факт, що у багатьох старих церквах – Андріївська чи Кирилівська церква – також борються за збереження стародавніх фресок храмів, але в них дозволено богослужіння раз в тиждень за умови невикористання свічок. Чим же відрізняється цей випадок від інших?!

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі