Олександр Горобець
Заслужений журналіст України, член Національної спілки письменників України
14.03.2014

Голова Хама викотилася з… матні Фірташа

Якщо кум В. Путіна пан Медведчук каже, що В. Янукович втратив моральне право вважатися главою держави і навіть повинен предстати перед судом в Україні, то чи не є це сигналом того, що Кремль віддає голову диктатора на поталу народу? Крім того, вже й нафталіновий совок, представник Росії в Раді Безпеки ООН В. Чуркін учора ввечері на черговому засіданні промовчав, перестав вигукувати, що донецький бандит є законно обраним царем.

Чого б це все?

Як мені здається, голова Хама викотилася з… матні Фірташа.

Це справді вишуканий і екстравагантний хід Сполучених Штатів – тонко і вибірково вдарити по найболючішій струні В. Путіна – українсько-російському олігарху Д. Фірташу. Фактично це виворіт на стіл таємних кишень кремлівського стерха. Адже саме Фірташ найближче стояв до В. Януковича і його московського патрона в схемах їх збагачення. Фірташ у деталях посвячений у грошовиті зв'язки Путіна з Києвом іще з часів В. Ющенка, а особливо в пору прем'єрства Ю. Тимошенко.

Як тільки стало відомо в Москві про австрійське затримання олігарха, майбутню екстрадицію його до США, кажуть, що переляканий В. Путін негайно зібрав за зачиненими дверима найбільш наближених своїх олігархів. Тема обговорення мовбито стосувалася лише одного – що розкаже, які схеми газових збагачень кремлівських збоченців для ФБР видасть колишній водій, пожежник і дрібний торговець із буковинського ринку, котрий зумів стати замало не правою рукою в системі збагачення кремлівського навіженого правителя та його оточення.

За утаємниченим рандиву з олігархами відбулося вчора й засідання РНБО. Ось після нього В. Путін, як повідомляє його прес-служба, мовбито й сказав: "…мы не можем обойти вниманием те события, которые складываются вокруг Украины, Крыма и всего, что касается этой непростой проблемы, которая возникла, хочу это подчеркнуть, не по нашей вине. Этот кризис возник, и мы вовлечены так или иначе в него. Хочу отметить, что это, прежде всего, внутриукраинский кризис. К сожалению, мы все понимаем, что мы оказались так или иначе вовлечёнными в эти события.

Давайте подумаем вместе на тему, как нам строить отношения с нашими партнёрами и друзьями в Украине и с другими нашими партнёрами в Европе и в Соединённых Штатах." (Оригінал повідомлення тут.)

Ось уже виявляється, як, філігранно і ніжно заговорив пан Путін, навіть згадав про "партнерів і друзів" в Україні... Заговорив про таких у Європі і США.

Іще більш знаковим виглядає просто таки солодка для України заява голови "Газпрому" пана О. Міллера. Ви, можливо, й не повірите, але це справді факт, позаяк він так і сказав на камеру московського телеканалу "Вести", що проблем з постачанням газу в України не буде, і закручувати вентиля його доблесна контора зовсім не буде, і навіть на терміновому поверненні боргу Києвом в розмірі 1,8 млрд. доларів США не наполягатиме. Навіть передоплату вносити за майбутній спожиток газу не потрібно, бо ми, мовляв, сусіди… Росія начебто добре розуміє проблеми України… Он бачите скільки допомагала з кредитами…

Хоч не вір очам, вухам своїм… Так підкосила їх майстерно вирвана фахівцями ФБР США ланка зі схеми персональних збагачень кремлівських чистоплюїв. Розуміють і відчувають, що оприлюднення злочинних оборудок зірве не лише Росію…

Окрім того, вони добре розуміють, що тепер над кожним із високопосадовців, яких ЄС і США занесли до "чорного списку" розпалювачів конфлікту в Криму, а саме Д. Фірташ, до речі, фінансував "Руський блок" самозваного прем'єра АРК С. Аксьонова, висить дамоклів меч справедливої відплати...

Хоч би не помилитися, не наврочити: можливо, агресивний російський рак дасть все таки задній хід…

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі