"Браконьєрсько-правоохоронне" свавілля у Старовижівському районі

Управлінська деградація, беззаконня, корупційні зв'язки, неефективна робота правоохоронних органів та порушення прав людини – на жаль, є швидше нормою для теперішніх українських реалій президентства Януковича. В період правління Партії регіонів відбувається стрімке погіршення якості роботи всієї правоохоронної системи. Українці все більше не вірять у те, що суд, прокуратура чи міліція здатні їх захистити. Навпаки, нерідко злочинці уникають відповідальності за покарання. А іноді винним навіть стає той, хто намагався припинити порушення закону та звернувся до правоохоронців у надії на справедливість.

Навесні цього року свободівець Володимир Волошин із села Яревище Старовижівського району виявив на річці Прип'ять капкани на річкову видру, яка занесена до Червоної книги України. Як з'ясувалося згодом, до них мав стосунок відомий на весь район Ростислав Сех, якого місцеві люди називають "рибним убивцею". Володимир Волошин зателефонув до міліціонерів, які забрали капкани. Але вже наступного дня вони знову опинились у Ростислава Сеха.

На Вербну неділю Володимиру Волошину довелося зустрітися із сім'єю браконьєрів на річці з сітками. Побачивши чоловіка, вони почали погрожувати йому. А Ростислав Сех, зі слів свободівця, приставив викрутку до горла за те, що той наважився поскаржитися в міліцію. Тоді Володимир Волошин зателефонував до депутата Старовижівської райради, керівника районної організації ВО "Свобода" Івана Омельчука і розповів йому про інцидент. Іван Омельчук попрохав дати телефон Ростиславу Сеху. Але браконьєр не розгубився і відверто заявив, що нічого не боїться, бо у нього, мовляв, у районі "все схоплено". Прикметно, що через декілька хвилин після цієї розмови до Івана Омельчука зателефонував головний еколог району Андрій Савчук і поцікавився, хто ж це наважився "потурбувати" відомого браконьєра?

За фактом використання сіток у період нересту риби рибінспектор району Сергій Дмитрук оштрафував Ростислава Сеха на 500 гривень. Однак браконьєр, мабуть, давно вже звик до штрафів і, схоже, не мав наміру відмовлятися від своєї незаконної діяльності. Крім того, "рибний вбивця" затаїв образу на Володимира Волошина за те, що свободівець кинув виклик його злочинному промислу.

16 червня 2013 року близько 20-ї години, після святкування випускного у школі разом з іншими батьками, Ростислав та Ольга Сехи, будучи напідпитку, їхали мотоциклом через лісову дорогу. Раптом побачили Володимира Волошина. Чоловік і жінка під'їхали до нього, зійшли з мотоцикла і, мабуть, вирішили, що саме настав час звести старі рахунки та помститися чоловіку. Обоє стали погрожувати, бити та душити Володимира Волошина. А крім того, як розповідає чоловік, забрали в нього куртку та мобільний телефон.

Наступного дня Володимир Волошин написав заяву в міліцію за фактом побиття та грабежу подружжям Сех. І тут до справи долучилася "правоохоронна" машина Старовижівського району. Вже через три дні дружина браконьєра Ольга Сех написала заяву на Володимира Волошина, у якій стверджувала, нібито в лісі її побив недоброзичливець чоловіка. Також вона стверджувала, що Ростислав Сех жодної участі у побитті не брав і всю провину взяла на себе.

У районній міліції, вочевидь, не горіли особливим ентузіазмом розслідувати цю справу. Навіть нахабно називали Володимира Волошина "бандитом". Оригінально проявила себе слідча Іванна Борисенко, яка відверто натякала потерпілому, що потрібно написати заяву про закриття справи й піти на примирення з сім'єю Сехів.

Окрім іншого, слідство чомусь "забуло" перевірити, чи перебували Ростислав та Ольга Сехи в стані алкогольного сп'яніння 16 червня. Також не було опитано свідків, які бачили, як випивало подружжя тієї неділі. Іванна Борисенко відмовилася внести на вимогу Володимира Волошина уточнення до протоколу свідчення. А коли той відмовився підписати його, покликала понятих, які й завізували документ.

Дізнавшись від потерпілого про кричущий непрофесіоналізм та заангажованість слідчих дій, депутатат Старовижівської райради від ВО "Свобода" Іван Омельчук разом із народним депутататом України Валерієм Черняковим звернулися зі скаргою до районної міліції та прокуратури. Після цього слідчу змінили, проте дивне "правосуддя" не завершилось. Очевидно, браконьєр таки має серйозний "дах" у Старовижівському районі. І окремі особи з правоохоронних органів разом із судовою системою, так видається, почали інтенсивно працювати над тим, як допомогти Ростиславу Сеху.

Одну кримінальну справу було вирішено розділити на три. І першою з них розглядалася справа про нібито побиття Володимиром Волошиним Ростислава та Ольги Сехів. 29 жовтня Старовижівський районний суд ухвалив вирок, за яким присудив Володимиру Волошину 95 годин громадських робіт.

Єдиним свідком у цій кримінальній справі був чоловік Ольги Сех – Ростислав. Прокуратуру в суді представляв Антон Шептур. Ця особа ще напередодні суду зверталася до Володимира Волошина з проханням переписати заяву, аби перекваліфікувати звинувачення Ростиславу Сеху з грабежу на нанесення легких тілесних ушкоджень. І хоча потерпілий від рук браконьєра та його дружини такої згоди не давав, турботливий прокурор таки спромігся самочинно полегшити звинувачення для Ростистава Сеха.

А під час судового засідання прокурор "допоміг" освіжити пам'ять Ростиславу Сеху, який, за його підказки, опісля таки "пригадав", що першим у сутичці 16 червня його нібито вдарив Володимир Волошин. За дивним збігом обставин, саме Антон Шептур уже через півмісяця буде "підтримувати" державне обвинувачення проти Ростислава Сеха.

На 12 листопада у Старовижівському районному суді призначений розгляд ще двох справ. Цього разу – про нанесення тілесних ушкоджень та грабіж, вчинені Ростиславом та Ольгою Сехами. При цьому, якщо Ольга Сех обвинувачується у вчиненні злочину, передбаченого статтею 186 ККУ (грабіж), то Ростиславу Сеху прокурор Андрій Шептур таки "турботливо" перекваліфікував обвинувачення на умисне нанесення легких тілесних ушкоджень (стаття 125 ККУ).

Схоже, що у Старовижівському районі вже тривалий час відбуваються процеси взамовигідного симбіозу браконьєрів та окремих представників "правоохоронних" органів. Вочевидь, такі випадки – непоодинокі і становлять тут цілу систему. Проте волинська влада, мабуть, більше зацікавлена в тому, щоб співати дифірамби президенту Януковичу, ніж елементарно захищати закон. Про який курс у Європу може йти мова, якщо судові вироки на Волині виносять тим, хто бореться з браконьєрами, до того ж, працівниками органів, які мали би стояти саме на захисті закону?

Петро Герасименко

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі