Гунько Олександр
Оглядач відділу "Коментарі" "Газети по-українськи". Поет, перекладач.
13.10.2013
152

Че Гевара і генерал де Голль захоплювалися бандерівцями

14 жовтня православні та греко-католики відзначають одне з найбільших християнських і народних свят — день Покрови Пресвятої Богородиці. Для українців це свято особливе. З 1999 року свято Покрови у нас відзначається як День українського козацтва.

А 1942 року в цей день було офіційно утворено Українську повстанську армію, тому традиційно це також день УПА.

На жаль, досі в свідомості багатьох співвітчизників панують типові радянські стереотипи про "поганих" бандерівців та хороших "комуністів". Цього року з української "Вікіпедії" видалено кілька статей про опір упівців німецьким загарбникам під час Другої світової війни.

Серед політичної еліти досі нема єдиного погляду на історію УПА. Та поки в Україні ще точаться суперечки про роль бандерівців в історії країни, за рубежем видатні діячі вже давно висловили своє захоплення їхньою боротьбою.

"Яка армія може похвалитися тим,? що ще протягом десяти років по закінченні Другої світової війни могла вести бойові дії без підтримки ззовні? Четники Михайловича в Югославії склали зброю через рік після приходу до влади Тіто. "Зелені брати"? у Прибалтиці трималися два роки. Армія Крайова у Польщі – також два роки. УПА виявилася найстійкішою"?, - заявив Че Гевара, команданте Кубинської революції в 1959 році.

"Якби в мене була така армія, як УПА, німецький чобіт ніколи не топтав би землю Франції"?, - казав Шарль де Голль, президент Франції у 1958—1969 роки.

Залишається нашим політикам так само сміливо і беззастережно визнати роль УПА в історії боротьби за незалежність країни.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

152

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі