Тетяна Щастіна
Актриса, сценарист, режисер, арт-директор мистецьких фестивалів (www.atamplua.com.ua), Член Національної Спілки театральних діячів України. Авторський сайт: www.TSpace.com.ua
12.04.2013
1

ЯСКРАВА ЗУСТРІЧ НА АВАНСЦЕНІ

Друзі, нарешті здійснилася омріяна зустріч сучасних українських драматургів з режисерами! І сталася ця зустріч, завдяки визначній події культурно-мистецького світу. Троє відчайдушних творців: Голова Гільдії драматургів України Ярослав Верещак, Голова Конфедерації драматургів України Неда Неждана та член Ради Конфедерації драматургів України Олег Миколайчук створили справжнє диво. Попри всі труднощі, серед яких все ж таки вдається існувати українському мистецтву, вони упорядкували та організували видання Інформаційного збірнику сучасної української драматургії "АВАНСЦЕНА". Ця подія відбулася під патронатом Міністерства освіти і науки України на базі Національного центру театрального мистецтва ім. Леся Курбаса та, як не прикро, на кошти тих драматургів, що, власне, увійшли до Збірнику та змогли долучитися до фінансування його видання.

До Збірнику "Авансцена" включені вже відомі в Україні та за її межами досвідчені драматурги, а також талановиті дебютанти.

На сторінках Збірнику розміщені біографічні дані драматургів, їхні творчі здобутки та надано анотації деяких п'єс з творчого арсеналу авторів. До Збірнику додається диск з авторськими п'єсами, анотації яких наведено в Збірнику.

Після урочистої презентації Збірнику "Авансцена" в приміщенні Національного центру театрального мистецтва ім. Леся Курбаса в м. Київ відбулася демонстрація слайдів з вистав, створених за п'єсами драматургів, включених до Збірнику. Після цього бажаючі драматурги та режисери висловлювали свої думки з приводу довгоочікуваної події.

Збірник "Авансцена" знаходиться в загальному доступі на сайті Національного центру театрального мистецтва ім. Леся Курбаса:

http://kurbas.org.ua/projects/avanscena%2026.02_Layout%201.pdf

Друковану книгу та диск з п'єсами можна придбати в Національному центрі театрального мистецтва ім. Леся Курбаса:

http://kurbas.org.ua

Крім того, планується розсилка примірників Збірнику "Авансцена" по театрах України, а також проведення презентацій книги та диску в регіонах країни.

Головним завданням збірнику "Авансцена" є не тільки знайомство суспільства з сучасною драматургією, а також створення єдиного творчого потенціалу з двох невід'ємних його частин: драматурга та режисера. Отже, після офіційної частини відбулося знайомство присутніх драматургів з режисерами, що прибули на презентацію задля пошуку своєї творчої половини. Серед режисерів на презентації були присутні й наймолодші представники цієї професії: студенти творчих вузів, зокрема Київського Національного Університету кіно і телебачення ім. І. Карпенка-Карого.

Тож, початок нової мистецької хвилі в Україні покладено. Лишається чекати на грандіозні сценічні вибухи творчого поєднання українських митців. Тому щиро бажаємо невичерпного натхнення режисерам та драматургам у перспективі творчого тандему.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі