Андрій Калахан
Християнин. Соціал-націоналіст. Журналіст і блогер. Депутат Луцької міськради
28.11.2012
21

Стівен Спілберг і Віктор Пінчук - антисеміти? В купі з меморіалом "Яд Вашем"?

Шановний Сергій Лещенко у своєму блозі зауважив, що шановний Ігор Мірошниченко у своєму Фейсбуці назвав акторку Мілу Куніс жидівкою.

Уривок:

"Нехай так. Хоча я не знаю в Україні жодного єврея, який би сказав, що слово "жид" для нього нормальне. Насправді, в моєму досвіді, тезу про нормальність слова "жид" найчастіше повторюють антисеміти".


Я коли чую про образливість слова "жид", завжди на думку спадає чудовий документальний фільм Сергія Буковського "Назви своє ім'я". Між іншим, співпродюсерами картини були Віктор Пінчук та Стівен Спілберг.


Так ось, на 9-тій хвилині цього фільму є надзвичайно цікавий момент:

"В 39-му році, як прийшли перші совіти до нас (москалі, як ми привикли говорити), то наші жиди ображалися, як їх називали євреями. Вони казали, шо вони є не євреї, а вони є жиди", - розповідала свідок тих подій Ірина Максимова.
Про неї вже писала "Газета по-українськи". Ця жінка зустрічалася із самим Стівеном Спілбергом. Відомого кінематографіста вразила її історія. Сім'я Ірини Максимової переховувала 17 жидів, чи то пак євреїв, у себе, самим наражаючись на смерть від німців. За це в 1992 році батьки пані Ірини були визнані меморіалом Яд Вашем "Праведниками Світу".
Всього було записано 4 години спогадів Ірини Максимової. І, о чудо, саме її фраза про жидів, які ображалися, що їх називають євреями, потрапила до фінальної версії "Назви своє ім'я".

То ж пан Спілберг в купі з паном Пінчуком претендують на лаври антисемітів?
Чи, може, до антисемітів віднести і меморіал Голокосту "Яд Вашем"? Адже керівництво Яд Вашем визначило стрічку, де вживається слово "жид" і похідні від нього, переможцем у категорії „Особлива відзнака"...

P.S. Про питання відмінності понять "жид" і "єврей" можна почитати в українського історика Петра Мірчука.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

21

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі