На Дивані Незалежності

- Ти на Майдані?
- Я на дивані!
- Ось поки такі, як ти на диванах відлежуються, люди на Майдані Незалежності...
- А у мене Диван Незалежності!

Цей смс-діалог часів Помаранчевої революції знайшла у матеріалах своєї курсової роботи "Гра слів у фольклорі періоду Помаранчевої революції". Писала її 7 років тому. Події Арабської весни супроводжували Facebook, Twitter та YouTube, а у нас 2004-го були тільки е-мейли та смс-ки.

Подаю той уривок курсової, де йдеться про смс:

"У жовтні 2004-го найпоширенішим було таке повідомлення, яке з певністю можна зарахувати до смс-фольклору: "Ющенко ТАК! Янукович МУ...АК! Надішли це смс 5 друзям і після 31 жовтня тобі буде щастя". Структуру запозичено з особливих листів, які спрямовані на забобонних і нав'язують можливість здобуття щастя при багатократному їх переписуванні. Характерною також вона є і для смс-повідомлень, що мають такий самий механізм впливу і застосовуються телефонними компаніями для того, щоб забобонні клієнти витрачались на кількаразове пересилання таких повідомлень. Невиконання пропонованого розсилання вважається поганою прикметою. Таке смс супроводжується передбаченням негативних наслідків типу "а то у вас не буде кохання 7 років").

Насправді, аналізований зразок є скоріше народним продуктом творчості, пародією на дану структуру. Негативні наслідки не вказані, оскільки вони очевидні (програш на виборах і те, до чого він призведе). Фраза "тобі буде щастя" із вказаною конкретною датою –  зразок дотримання трафаретної структури. Приклад: "Ющенко - ДРУГ, Янукович – ПЕТ...Х! Надішли це повідомлення 5 своїм знайомим, інакше зек стане Президентом твоєї країни!"

Короткість форм сприяє частому вживанню шаблону "тому що" у смс. Наприклад: "Вибір 2004. Тому що гладіолус" або "Так Ющенко, тому що Янукович!". Походження фрази "тому що гладіолус" пов'язане з телепередачею "КВН", де у виступі однієї з команд-учасників слово "гладіолус" було універсальною відповіддю на всі запитання.


Формула "Тому що" – зручний "майданчик" для гри слів. Вона не вимагає використання довгих фраз і є гарним вибором для переосмислення у смс.
Поширення набув такий варіант перегравання традиційний структур як використання за основу офіційних повідомлень мобільного оператора. Наприклад: "Залишок вашого рахунку переведено до виборчого фонду Янукович, тому що...йому нічим платити мені. Дякую. С. Тигибко". Структура типова для жанру смс – початок стилістично нагадує технічні сервісні повідомлення щодо операцій із рахунком. До них долучено штамп "тому що". Використання таких псевдосервісних повідомлень спрямоване на те, щоб викликати занепокоєння у разі неуважного прочитання смс, а при осмисленні – реакцію сміху.

Технічно зумовлене використання латинської абетки: "4omu z Yanukovu4em mozna spaty bez prezervatyva? – Tomu s4o NADIJNYJ!" Такий вигляд смс-повідомлень і латинські літери та цифи замість букв – характерні особливості жанру. У даному прикладі обіграно один із структурних елементів смс – підпис та шаблонну структуру, тиражовану рекламою: "А потім маленьке звірятко загортає горішки в бюлетені з неправильними відповідями; ЦВК". Йде переосмислення старих структур за допомогою приписування їм нових значень.

Інколи відбувається навіть окнижнення смс та забарвлення у емоційно високе. Ось приклад смс-діалогу:
- Помаран4ева геометрія осені гласить: немає нічого круглішого за свободу. А фізика додає, що радіус – сила духу, обмежена швидкістю світла: таке правило вселенського руху.

- До помаранчевого дискурсу приєднується хімія, яка на дослідах визначила, що індикатор набуває оранжевого кольору в середовищі сили духу і свободи."

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі