четвер, 10 лютого 2022 17:00
Віталій Жежера
Віталій Жежера
Віталій Жежера

Список недочитаного

Коли в тебе висока температура, а в світі гуляє коронавірус, то ось підходяще заняття: лежи собі й складай списки того, що ти в житті не зробив чи не доробив до кінця. Нащо воно тобі? А Бог його зна. Воно ж однаково не зробиться, як досі не зробилося.

Ну от наприклад непрочитані чи недочитані книжки. В цьому списку є на що глянути. Останній том семитомника Пруста — не знаю, як так вийшло. "Дзяди" Міцкевича. "Пополь Вух", Тибетська книга мертвих й багато чого ще, так само серйозного.

Отже, список почав складатися, і тут сталося ось що. Поміж поважних назв виникло дещо зовсім стороннє, якесь відхилення, що веде кудись на бічну колію. Це — восьмий том другого (­десятитомного) видання Дитячої енциклопедії 1960-х років. Той том звався "Наша радянська батьківщина". Там ішлося про СРСР — історію його створення й розквіту. А далі — 15 розділів, по одному на кожну з братніх республік. Том був чи не вдвічі товщий за кожен з інших дев'яти. Я його не читав, а любив розглядати початок кожного розділу, де були кольорові герб, прапор і представники (чоловік і жінка) того чи другого народу, в своїх національних костюмах і з плодами своїх земель у руках. Світ у тих картинках бачився привітним і надійним.

Якось ця книжка згодом ще не раз виринала в моєму житті — й кожного разу не для того, щоб я її читав. Наприклад, колись, давно і недовго, у мене була дівчина, з якою ми цілувалися між стелажами тихої бібліотеки. А дівчина та була вищою за мене. І я не раз чув спокусу: от якби взяти з полиці той восьмий том, ось же він, і стати на нього, то ми з дівчиною урівнялись би. Ну, нам і без того було гарно. Правда, дівчина через якийсь час сказала, що той роман порушив її карму, хоч мені й досі так не здається.

Так чи так, а мій список непрочитаного довелося відкласти на другий раз.

Зараз ви читаєте новину «Список недочитаного». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути