четвер, 03 листопада 2022 15:15
Віталій Жежера
Віталій Жежера
Віталій Жежера

Празникове

Минула п'ятниця зранку складалася небуденно. Може, мені пощастило, й усе хороше зійшлося докупи. А може людям, після всіх тривог тижня, справді хотілося празника.

Все почалося з дівчини, до якої пішов стригтися. Дівчина невисока — я сиджу в кріслі, а вона стоїть, і ми майже одного зросту. Зате ж балакуча — страх яка! Розпитала геть усе: "А ви тутешній? А у вас світло одключають? А хата у вас своя чи городська? Ага, значить, і сад є? А яблука вродили? А оце такі вуса, як у вас — їм треба довго рости? Може, підстрижем? Нє? А ото собачка за дверима жде — то ваш? А звуть як? А вас — як?"

Я назвав своє ім'я й сказав, що не люблю його. От у вас, кажу, набагато краще. А у неї на нагрудній кишеньці вишито (золотими нитками, їй-Богу), що вона — Оля.

— Ой, де там краще! Я малою хотіла зватись Мариною!

Зробила свою роботу й каже:

— Ну, тепер можете йти нєвєсту шукать!

Я вийшов у деякій печалі, бо чуб росте не так швидко, щоб сюди можна було прийти хоча б наступної п'ятниці.

Далі пішов — де госптовари. А там темно, дівчата-продавщиці всі в кутку сидять, про щось гомонять собі. Ну, думаю, діла не буде. Повертаю назад, а вони гукають:

— Діду, дак ви що — сьогодні фарбу для штахету брать не будете?

І сміються-заливаються. Бо я вже з місяць клопочуся з тим штахетом. І вони знають, чого мені треба. І ось гарно на душі — що впізнали в темряві як свого, і не довелося додому йти ні з чим.

Для повноти празника треба було ще третьої ознаки. Й вона не забарилася. Дорогою до аптеки мене обігнав солдат на милицях. Високий, він ішов так розмашисто й весело, як дитяча гойдалка — якби вміла ходити. Йому подобалось отак іти. І всім, хто тут був, ближче чи далі, подобалось, як він іде. Солдат на ходу озирнувся через плече й кивнув комусь знайомому серед нас, й при цьому усміхнувся на всі 32 зуби.

Зараз ви читаєте новину «Празникове». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути