четвер, 17 травня 2012 15:48
Віталій Жежера
Віталій Жежера
Віталій Жежера

Партизани

Недавно ми з добрим приятелем Богданом ішли собі по Пушкінській. І, несподівано для себе, спустилися крутими залізними східцями до закладу, що зветься "Купідон". А там, так само несподівано, випили по кухлю пива. І майже негайно нам стало добре, захотілося все покинути й піти в партизани, просто зараз. Від цього стало трохи шкода себе й на душі лоскотно. Хто отак пив пиво зненацька, знає оцю першу щасливу мить ейфорії. Вона справжня, в ній є щось таке, що й пізніше, на тверезу голову, не можна буде назвати дурницею.

Думку про те, щоб піти в партизани, озвучив я. А Богдан — він із походження галичанин, твердий у переконаннях та обережний у висловах. І от він каже:

— Але ж, пане Віталію, то тєжко витримати. Через три місяці в схроні ви захочете нагору!

Так сильно можна любити тільки одну хвилину

— А хто вам сказав, пане Богдане, що то має бути схрон? У нас їх не роблять. Бо в нас тут такі простори, що тебе доведеться довго шукати, якщо ти підеш у партизани.

Я це сказав просто так, не думаючи — але воно сподобалося нам обом, бо ясно уявилося Лівобережжя, де ти можеш зайти в соняшникові поля десь під Яготином, а вийдеш аж під Ромнами, а до кордону все одно ще буде далеко, і ніякі їхні паршиві вертольоти тебе не знайдуть до осені, а там видно буде.

І нехай це було навіяно тільки хвилинною ейфорією, але в цю мить ми любили мою батьківщину так сильно, як її можна любити тільки одну хвилину, бо не витримаєш більше. Очі Богдана були круглі й зворушені. Мабуть, і мої були такі самі, наче ми справді все покинули й стояли на краю отого безмежного океану соняшників.

Навряд чи хтось у "Купідоні" здогадався, про що ми говорили. Думаю, як збоку глянути, ми були схожі зовсім не на партизанів, а на двох ветхих київських євреїв, що уявили собі Єрусалим, де ніколи не були.

Зараз ви читаєте новину «Партизани ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути