четвер, 15 листопада 2007 17:37
Віталій Жежера
Віталій Жежера
Віталій Жежера

Пацонуха

 

Мій юний друг Юрик зателефонував пізно ввечері й повідомив, що написав вірш про перший сніг. А прочитати нема кому, тож він прочитав мені.

Ось початок: "Сніг упав на спортплощадку, я почну життя спочатку!" Далі вже йшло особисте — про дівчат, які покинули Юрика між першим торішнім снігом і першим нинішнім. Їх він забув навіки, але тепер от вони взяли й самі згадалися.

Оті початкові два рядки Юрикового вірша ніяк не одчепляться од мене вже кілька днів. Мабуть, Юрик правильно вловив якийсь дивовижний зв"язок між снігопадом і бажанням іще раз щось пережити. Я, приміром, зараз хочу побачити пацонуху. Це така квітка, що росла перед вікнами в моєї баби.

Баба, ще дівкою, служила у князя Голіцина, і звідти винесла пристрасть до квіток. Ця була схожа на хризантему, але отака в неї чудна назва. Аж пізніше я здогадався, що пацонуха — сприйняте на слух слово "падсолнух". Та квітка справді за кольором схожа на соняшник. Одне з двох: або князь плутав соняшник із цією нею, або баба щось переплутала. Хоча навряд. Могло бути, що ту квітку справді колись у князя називали соняшником — але в жіночому роді. Як вона правильно зветься тепер — досі не знаю, та й не хочу знати.

Баба, ще дівкою, служила у князя Голіцина

Я називаю пацонухами фарбованих блондинок, але ніколи не кажу їм цього, бо можуть образитися. А мені слово подобається — може, більше, ніж самі блондинки. Пацонуха росла у нас перед вікном і цвіла аж до самого снігу.

Вона й зараз там росте, але на неї, засніжену, нема кому подивитися з нашого вікна.

І саме цього, буває, мені гостро хочеться — щоб хоч хтось звідти на неї глянув, нехай навіть то буду зовсім не я. Але щоб той, інший, знав, що її звати пацонухою.

Зараз ви читаєте новину «Пацонуха». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути