четвер, 15 вересня 2011 13:48
Віталій Жежера
Віталій Жежера
Віталій Жежера

Осінній дембель

Недавно один хлопець привітав мене зі старим совєцьким Днем танкіста. Ми з тим хлопцем, хоч і не разом, служили в одній танковій армії в Білорусії. Я поцікавився, коли у нього був дембель. У телефоні виникла пауза, я чув, як він спитав:

— Тату, а як по-нашому зветься ноябрь?

Отже, він теж осінній дембель. Захотілося згадати деякі подробиці, я їх давно не згадував, бо дембель — це ще драматичніше, ніж навіть перші дні в армії. Тому я старався це обминати в пам'яті, й воно забулося.

Ми з нею хотіли наостанок націлуватися й робили це, як ненормальні

І ось знайшов блокнот із тих часів. Зробив його колись сам: перерізав упоперек 96-сторінковий загальний зошит, якраз під розмір внутрішньої кишені кітеля. Там — виписка з "Устава гарнизонной и караульной службы (обязанности разводящего)" й різні записи. Ось один з останніх перед дембелем: "Теперь знаю, как жить мудро и правильно, избегая суеты бытия". Ураз згадав, що це означало: мені здавалося, що надалі вдасться жити так, як в армії, — тобто ідеально-чистим уявленням про свободу, не маючи при собі нічого зайвого, окрім хіба отого блокнота.

Утім, я ще там здогадувався, що так не буде. Бо ось є запис, зроблений вже на свободі: "Боляче пити чай, бо коли губи торкаються краю кухля, то здається, що це не кухоль, а інші губи". Це треба пояснити: в останню ніч перед дембелем я пішов у самоволку. За огорожею нашого полку жила одна дівчина. Ми з нею хотіли наостанок націлуватися й робили це, як ненормальні, через що губи стали на кілька днів не придатні для пиття чаю.

Але далі було ще гірше. Хто ж знав, що воля — тяжка, мов хвороба. Це нема з чим порівняти, от іще чому воно забулося потім. Перші дні після дембеля — це так, наче ти втратив свободу назовсім. Хоч насправді втратив лише змогу милуватися нею здалеку. Їй-богу, не хотів би знов це пережити.

Зараз ви читаєте новину «Осінній дембель». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути