четвер, 07 квітня 2011 16:03
Віталій Жежера
Віталій Жежера
Віталій Жежера

Намальована фортеця

Коли діти малюють хату, не хмарочос, а звичайну сільську одноповерхову хату, вони припускаються дивної неточності, завжди однакової. А саме: фасад щоразу малюється так, що вікна розташовані вище дверей.

Це малювалося так само обов'язково, як і дим над димарем у будь-яку пору року. І я малював, хоч серед усіх тих хат, що я їх тоді знав, не було жодної, щоб у неї вікна отак стояли. У справжній хаті, як правило, верхня лінія вікна робилася на одному рівні з верхнім одвірком. А от малювалося навпаки: нижня лінія вікна — на одному рівні з верхнім одвірком або й вище.

Весною, коли курям нічого їсти, вони дзьобають стіну знадвору

Насправді так не могло бути, а тим більше в старих хатах. Вони ж робилися в наших краях без фундаменту, долівка земляна, а стіни — лоза, обмазана глиною. Весною, коли курям нічого їсти, вони дзьобають стіну знадвору — мало не наскрізь. Коли така хата старіє, то осідає під власною вагою. Вікна осуваються вниз помітно. А двері менше, бо одвірки все-таки зроблені з якого-не-якого дерева.

Хто в таких хатах бував, знає, що вікна там іноді зовсім низько над землею. Треба нагнутися, щоб побачити, хто йде до двору. З таких вікон незручно відстрілюватися, набагато краще — стріляти з темряви знадвору. Тут усе на відстані руки. Іноді під вікном на стіні — кілька подряпин, значить, кіт сюдою додому ходить.

Але малюється так, що ніякий кіт би сюди не дострибнув, бо вікна вище дверей. Я малював так, потім мої діти і всі інші діти. Якщо уявити собі, що все так, як на цих малюнках — то в такій хаті жодна людина, навіть високого зросту, не могла б визирнути у вікно. Хіба що до кожного вікна всередині зроблена спеціальна драбина. Це схоже на фортецю. Можливо, в дитинстві ми, не змовляючись, малюємо саме її.

Зараз ви читаєте новину «Намальована фортеця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути