четвер, 16 червня 2022 13:50
Віталій Жежера
Віталій Жежера
Віталій Жежера

Кінець дискусії

В чотирнадцятому році, коли почалась війна на Донбасі, я пережив дивний страх, бо здавалося, що сам ту війну й накликав. Відчуття було хоч коротким, а сильним, аж уявлялось — ось зараз прийдуть і скажуть: "Це ти зробив!"

Причина тієї химери ось яка. За кілька літ перед тим, я необережно прочитав у мережі відгук на свої колонки, де є ностальгія за втраченим раєм. Якийсь хлопець із Донецька коментував: мовляв, автор колонок — з тих дебілів, які, тільки лиш зуміють з д р и­­­­­­­­ с н у т и зі свого хутора, зразу починають його оплакувати. Отак це було сказано — несправедливо, по-городянськи зверхньо й черство, без співчуття до вигнанців із зникаючого світу.

В уяві я не раз дискутував з тим хлопцем. А іноді молився: Боже, зроби так, щоб він, хоч ненадовго, на собі відчув, що таке втрата свого місця на землі.

Зараз воно звучить страшно, але ж тоді я мав на увазі зовсім не війну, бо весь мій досвід втрат належав до мирних часів. От, наприклад, на північ од нас лежав у полях хутір Бурти — маленьке чудо, створене немов не людьми, а природою, як ото буває зграйка пролісків або грибів у траві. Весною сімдесят сьомого той хутір знесли як неперспективний, а люди розсіялись хто куди. У мого брата Вітьки була дівчина звідти, й він її втратив — чи не через те, що вона перестала бути звідти, перестала належати до того маленького чуда. Брат до смерті носив на лівій руці її витатуйоване ім'я — Olga.

Ота моя давня молитва була молитвою відчаю, й не вірилось, що вона дійде до адресата, оскільки Бог тоді ще був поблажливим до великих міст і байдужим до малих хуторів. Тепер усе інакше: великі міста заздрять малим хуторам, в які важче влучити з неба. А наші дискусії з тим хлопцем самі собою затихли, бо тепер кожен має свій досвід втрат.

Зараз ви читаєте новину «Кінець дискусії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути