четвер, 02 лютого 2012 14:01
Віталій Жежера
Віталій Жежера
Віталій Жежера

Ілюзії зими

У довгих морозах є щось таке, що робить зиму справжньою, й вона дає тобі сповна відчути серйозність світу, в якому живеш, і серйозність самого життя. В таку пору хатній затишок набуває особливої цінності й чарівності. Аж буває хочеться довше побути на морозі — щоб збоку подивитися на свою хату, де світяться вікна й куди ти можеш повернутися, як тільки захочеш. Але не раніше, аніж надивишся на снігову шапку на покрівлі й на сузір'я Великої Ведмедиці в небі над нею.

Це цілком зрозуміле переживання, і добре, коли воно є. Одначе його може й не бути, і тоді виявиться — воно зовсім не найголовніше в тому, що робить з тобою зима.

Хочеться довше побути на морозі

Якось в армії довелося пережити одну особливу зиму. Від її початку наш батальйон мотався півтора місяця по лісах, а потім повернувся на базу, в старі, ще царські, казарми з нікудишнім опаленням, де температура трималася лиш трохи вище нуля. Це не затишок, а обман, сурогат. Важко повірити, але щоранку ми рвалися з казарми надвір, у сніг і вітер, бо там було краще — усе так, як воно є, нема куди сховатися й нема чого втрачати. У наших хлопців тоді були особливі очі — шалені й примружені, особливо проти вітру, коли не можеш одвернутися або хоч нахилити голову. У мене, мабуть, були такі самі очі. При цьому відчуваєш, що саме тепер ти, можливо, найкращий, такий, яким би тобі хотілося бути завжди — гордий, злий, відчайдушний, до всього готовий і віриш тільки сам собі. Це триває не день і не два, й усе не настає відлига, і в тебе нема ілюзій, зате обману теж нема. І навіть віриш, що й надалі завжди будеш такий. Хоча саме це і є ілюзія — але вона не здається ілюзією, принаймні доти, доки триває зима, тобто — ти такий і є, яким собі здаєшся. Потім настане весна й це забудеться — але то вже інша тема.

Зараз ви читаєте новину «Ілюзії зими». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути