четвер, 12 травня 2011 13:44
Віталій Жежера
Віталій Жежера
Віталій Жежера

Двієшниця

Пишу це слово правильно, так воно краще звучить — як натяк: ця дівчина призначена не на те, щоб бути грамотною, а на щось не менш важливе. А ще в цьому неправильному слові є дивна спокуса — з тих часів, коли здавалося: раз Бог послав тобі двієшницю, то ти мусиш її врятувати. Я вже давно так не думаю, але цю спокусу приємно пережити, бо вона давня, тобто рідкісніша, аніж спокуси нинішні.

Оце недавно ми сиділи собі за одним столом і бесідували з однією такою двієшницею. Вона недавно закінчила школу чи коледж, і в ній ще лишилося те, що чарує в двієшницях: легка простодушна відвертість, очі сяють, рот по вуха.

— Ой, не кажіть мені про Еммануїла Канта, бо я дурна! —  І то так життєрадісно, любо глянути. А на початку кожної фрази є протяжне "И-и-и-и…".

Якби вона більш нічого не говорила, нічого б і не втратилося, бо очі сяють, рот по вуха, і вона заміж скоро йде, і ділиться зі мною цією радістю.

І тут задзвонив її мобільний. Вона вибачилася й почала говорити. Я зрозумів, що на тім кінці — чоловік старий, старший за мене, може, учитель з її коледжу абощо. Я відчув це з відлуння її голосу, що став іншим, особливим. "И-и-и…" на початку фрази нікуди не щезло — але це було таке "И-и-и-и…", що по ньому можна перейти річку, як по висячому мосту. Вона знала, якою треба бути, щоб урятувати того чоловіка. Він, може, знав, що грає в гру, а може, й ні. Йшлося, очевидно, про те, що він дуже нещасний і нема кому про це сказати. Тобто дядько цілком банальний. Але вона! Вона так серйозно розповідала йому, що все колись розвидниться, і його блудний син повернеться, і напишуться нові вірші, й будуть тихі вечори і ясні небеса, наповнені зорями, заради яких варто жити. Звідки вона знала, як про це говорити? И-и-и-и…

Мабуть, він ніколи не поставив їй жодної двійки.

Зараз ви читаєте новину «Двієшниця ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

32

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути