четвер, 31 січня 2019 15:39
Віталій Жежера
Віталій Жежера
Віталій Жежера

Безлюдний острів

Є така гарна забава, що нею можна тішитися як завгодно довго: що взяти на безлюдний острів? Ну, щось таке, без чого там пропадеш, доки не обживешся. А умова гри така, що можна брати всього стільки, скільки з собою понесеш, не більше. От і перебираєш: яку б книжку взяв, який інструмент чи зброю, а ще торбу гороху, щоб там посіяти, бо він швидко сходить і дозріває.

А набагато тяжче — вибиратися з безлюдного острова. Тобто, він був обжитий, і ти літ тридцять допомагав йому таким бути. І от враз, серед зими, він став безлюдним, і тебе тут вже не треба. Й пора їхати звідсіля, і ти ходиш спорожнілим двором і думаєш, що б на згадку взяти з собою в густонаселений світ.

Ось книжка без палітурки, про мумі-тролів, її взяв би, вона вголос читалася вечорами в хаті дітям, і вони сміялися дзвінко, а дід з бабою тихо слухали той сміх.

Ну, ще сокиру взяв би — вона не магазинна, а кована вручну в кузні, а топорище вже я робив, і нею багато дров перерубано.

Ну, і клямку од хвіртки, що вже нікому не пригодиться.

А клопіт у тім, що все тут взаємопов'язане, куди не глянь. Оту саму клямку ти легко можеш забрати, одначе, не забереш того, до чого вона тобі відкривала доступ, а гусям чи козам той доступ перекривала, щоб шкоди не робили. А от у хліві — ясла, їхня верхня дошка відполірована коров'ячою шиєю до медово-прозорого блиску, на вигляд та дошка — як свіжий віск, і на дотик тепла. Хіба це забереш? Або ось оця стежка від хати до воріт — ти її сьогодні зробив у снігу, а завтра знов піде сніг і її не стане.

А обережні польові лисиці зовсім осміліють і їхні сліди стануть ближчими до воріт — тільки ти цього вже не побачиш.

Зараз ви читаєте новину «Безлюдний острів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути