середа, 28 вересня 2011 03:30

Знайшли затонуле судно із 240 тоннами срібла

На півночі Атлантичного океану професійні шукачі скарбів знайшли затоплене британське судно, на якому можуть бути 240 т срібла.

Вантажне судно "Ґеїрсоппа" перевозило скарби з Індії до Великої Британії 1941-го. Корабель торпедував німецький підводний човен. Через 70 років вартість знахідки оцінюють у 155 млн фунтів, це майже 2 млрд грн.

Останки "Ґеїрсоппи" лежать у крижаній воді на глибині близько 5 км, за 500 км від узбережжя Ірландії. Срібло на її борту може стати найглибшим підводним скарбом, який будь-коли знаходили.

Британське міністерство транспорту найняло американську компанію "Одіссей марін" шукати скарби на затонулих британських суднах. Навесні американці планують спустити на "Ґеїрсоппу" керованих глибоководних роботів.

— Це дозволить дістати срібло через люки, — каже виконавчий директор "Одіссей марін" Ґреґ Стемм.

За умовами контракту, 80% піднятого з "Ґеїрсоппи" срібла компанія забере собі. Решту — віддадуть Великій Британії, колишньому власникові.

2008-го американський суд наказав "Одіссей марін" повернути Іспанії золоті та срібні монети на суму понад $460 млн. Їх підняли із затонулого 1804 року іспанського фрегата. Шукачі скарбів стверджували, що знайшли їх у нейтральних водах, тому монети мають належати їм.

Німецька субмарина "У-101" атакувала "Ґеїрсоппу" 17 лютого 1941-го. Та пішла під воду за 20 хв. Місце затоплення довго не могли знайти. Із 84 моряків екіпажу врятувався тільки один.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли затонуле судно із 240 тоннами срібла». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути