вівторок, 13 вересня 2011 05:00

Замість веж-близнюків у Нью-Йорку буде найвищий хмарочос

У неділю, 11 вересня, американці відзначили 10-ті роковини терористичної атаки на вежі-близнюки Всесвітнього торговельного центру. На сцені посеред нового меморіалу, на місці хмарочосів, президент 50-річний Барак Обама прочитав псалом 46 із Біблії. 167 людей по черзі вимовляли вголос імена родичів, які загинули в терактах.

Люди, які приходили до меморіалу, ставали на коліна, прикладали руки до імен загиблих, що викарбувані навколо двох басейнів на місці веж ВТЦ. Коли на сцену вийшов екс-президент Джордж Буш-молодший, батьки одного із померлих підняли плакат: "Моя дитина загинула в терактах. Діти в Іраку та Афганістані досі страждають. Де справедливість?!".

У Нью-Йорку, Вашингтоні та штаті Пенсильванія, де 2001-го впали чотири літаки, люди відстояли 4 хв. мовчання. О 8.46, коли перший літак врізався у вежу ВТЦ, о 9.03 — коли інший влетів у другий хмарочос, о 9.37 — коли повітряний лайнер упав на Пентагон — будинок американського військового відомства, та о 10.03 — коли четвертий літак розбився в полі біля міста Шанксвілл у штаті Пенсильванія.

За кілька днів до роковин, ЦРУ поінформували, нібито терористи "Аль-Каїди" хочуть підірвати біля меморіалу начинене вибухівкою авто. Сцену, з якої виступав Барак Обама та інші чиновники, обгородили товстим куленепробивним склом.

Минулого року місто відвідала рекордна з часу терористичної атаки кількість гостей — майже 50 млн. Тепер на місці веж зводять 105-поверховий хмарочос заввишки 541 м. 2013-го, коли планують завершити будівництво, він стане найвищою будівлею в США.

Терористичні атаки 11 вересня 2001-го забрали життя 2 977 людей із 86 країн світу. За даними газети "Нью-Йорк таймс", на повну ліквідацію наслідків трагедії та на боротьбу з тероризмом США витратять понад $3,3 трлн. Майже половину з цих грошей уже витратили на війни в Іраку та Афганістані.

Зараз ви читаєте новину «Замість веж-близнюків у Нью-Йорку буде найвищий хмарочос». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути