вівторок, 19 липня 2016 07:45

Військові спробували захопити владу в Туреччині
2

Чоловік б’є ременем солдатів, які блокували міст через Босфор у Стамбулі. Військові здалися о сьомій ранку. Учасників заколоту заарештували
Фото: REUTERS
Чоловік лежить перед танком заколотників в аеропорту Ататюрка, Стамбул, у ніч на 16 липня

У ніч на 16 липня військові в Туреччині здійснили спробу військового перевороту. У п'ятницю вночі оголосили, що захопили владу. Пояснили: хочуть захистити демократію в країні. Вимагали нової конституції, розділення релігії та політики.

Міст через Босфор у Стамбулі перекрили, танки заїхали в аеропорт. Захопили приміщення державної телекомпанії. Будівлю парламенту в Анкарі обстріляли з танків. З вертольотів атакували приміщення національної розвідки. Узяли в заручники голову генерального штабу Хулусі Акара.

За півгодини ­після заяв військових у теле­ефір вийшов президент 62-річний Реджеп Таїп Ердоган. Він відпочивав у готелі в Мармарісі. Оголосив, що залишається при владі, й закликав прибічників вийти на вулиці.

— Ми з цим упораємося, — сказав наприкінці виступу.

Соціальні мережі заблокували.

Міністр юстиції Туреччини заявив, що за заколотом стоїть проповідник Фетхулла Гулен. Він виїхав на лікування до США у 1999-му. У 2013-му жорстко виступив проти розгону протестувальників. Усіх, хто підтримав його позицію, судили. Гулен заперечує причетність до дій військових.

— Десь о сьомій вечора брат із Стамбула передзвонив, що міст перекрили, — розповідає викладач 56-річний Мустафа Кавач з Анкари. — Над столицею вже літали вертольоти. Дружина подумала, що стався теракт. За годину виступив прем'єр-міністр. Казав, що невеличка група військових хоче здійснити переворот. Я одразу вирішив виступити проти. Вийшов на вулицю. Поліцейські з кимось билися. Був повний хаос. Біля банкоматів — черги. У магазинах все хапають. Сусіди рвонули на заправку. Людей було небагато, але через метушню здавалося, що діється щось страшне. Біля університету оточили трьох військових. Відібрали в них зброю. Люди готові були забити їх. А вони виявилися пропрезидентськими. Ішли до будівлі телекомпанії. Ердоган, звісно, не святий. Але військова диктатура нічим не краща. До того ж лідери цього повстання дуже сумнівні.

У перестрілках між військовими і поліцією загинули 290 людей. Із них 47 — цивільні. Поранено понад 2 тис. осіб.

О 7:00 у суботу військові, що блокували міст через Босфор, здалися поліції.

За першу добу після заколоту заарештували понад 6 тис. суддів і військових. Суддів звинувачують у тому, що не розглядали ретельно справи військових зрадників. Через це росла мережа заколотників. Ердоган заявив, що вимагатиме повернення смертної кари.

Зараз ви читаєте новину «Військові спробували захопити владу в Туреччині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути