пʼятниця, 16 серпня 2013 05:00

Вибух на підводному човні вбив 18 моряків

У ніч проти середи на індійській військово-морській базі в місті Мумбаї вибухнув підводний човен "Сіндгуракшак". Усі 18 членів екіпажу пішли на дно. Увечері водолази, які обстежили затонулу субмарину, повідомили, що живих моряків у ній не знайшли. Підводний човен російського виробництва на початку цього року відремонтували в місті Сєверодвінськ. Міністр оборони Індії 72-річний Ейкей Ентоні підтвердив приблизну кількість жертв та висловив співчуття їхнім родинам. Вибух також пошкодив кораблі, які стояли поряд. Подробиці аварії не розголошують, військово-морська база Мумбаї є закритою зоною, зокрема й для ЗМІ.

— Я почув два або три вибухи, і побачив спалахи у небі. З'явилося багато диму, — розповідає сторож ґромадського туалету в порту Дармендра Джайсвал, який спав неподалік.

Вибух стався під час огляду батареї підводного човна, за непідтвердженою інформацією.

— На цих кораблях немає шляхів евакуації, на відміну від новіших моделей. Індійські субмарини швидко старіють. На мою думку, із 14 дизель-електричних човнів лише 12 у робочому стані. Це значний недолік військово-морського флоту Індії, — прокоментував місцевий воєнний експерт Рауль Беді.

У лютому 2010-го на "Сіндгуракшаку"сталася пожежа, від якої один моряк загинув і двоє отримали опіки. Це субмарина класу "Палтус", яку прозвали "Варшав'янка", бо Радянський Союз постачав такі до флотів союзників по Організації Варшавського договору. Один такий російський човен "Алроса" базується в Севастополі. 2009-го у нього в морі вийшов із ладу двигун, і "Алросу" довелося буксирувати в порт.

Навесні торік у порту американського міста Кіттері робітник влаштував пожежу на борту атомного підводного човна "Маямі", що стояв на ремонті. 24-річний Кейсі Фурі розійшовся з дівчиною і страждав від депресії. Гадав, що через пожежу на субмарині всі робітники матимуть кілька вихідних. Вогонь гасили 12 год., збитків завдано на $450 млн. Фурі засудили до 17 років в'язниці, а "Маямі" через рік вирішили списати.

Зараз ви читаєте новину «Вибух на підводному човні вбив 18 моряків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути