вівторок, 03 листопада 2015 06:30

У національному парку отруїли 62 слонів

26 жовтня рейнджери національного парку Хуендж у Зімбабве знайшли рештки 22 слонів із дитинчатами. Загалом за жовтень у цій країні їх загинуло 62.

Державний представник парків та охорони природи Каролін Вашая-Мойо розповіла, що неподалік решток лежали 35 бивнів. Браконьєри, які отруїли тварин, встигли втекти і вкрасти три бивні.

На початку жовтня рейнджери знайшли в парку кілограм ціаніду. За тиждень до того — 22 трупи слонів. У міжнародному аеропорту зімбабвійської столиці Хараре вилучили понад 180 кг слонової кістки вартістю $43 тис.

— Швидкість, з якою ми втрачаємо тварин, тривожна, — коментує Вашая-Мойо. — Просимо співпрацювати з владою мешканців поселень поблизу національних парків.

Інші тварини також страждають від отрути.

— На відміну від куль, ціанід — тихий убивця, — зазначає Рейчел Крамер, експерт Всесвітнього фонду дикої природи. — Якщо тіла загиблих слонів не забрати одразу, ­можуть загинути хижаки — гієни й леви.

У Зімбабве живуть близько 100 тис. слонів. Половина — в національному парку Хуендж, що межує з Ботсваною. У липні американський дантист убив 13-річного лева Сесіла, який був символом Хуенджа.

В останні роки браконьєрство у цій південноафриканський країні зросло через низькі заробітки населення та безробіття.

— Рівень доходу на особу в Зімбабве такий самий, як і 60 років тому. У світі дуже мало країн з такою ситуацією, — пояснює Лочлан Мунро, соціальний економіст з університету Оттави. — Водночас є великий попит на бивні слонів, роги носорогів, голови левів.

Міністр довкілля, води й клімату країни Оппа Мучінгурі повторила прохання щодо призупинення заборони США на імпорт слонової кістки. За її словами, легальне полювання надає Зімбабве $14 млн прибутку й допомагає контролювати популяцію слонів, які шкодять фермам.

Браконьєрство існує через заборону в Зімбабве спортивного полювання, вважає міністр.

— Один слон на полюванні коштуватиме 120 тисяч доларів, але турист платить лише 10 доларів, щоб подивитися на того самого слона, — каже Мучінгурі.

Зараз ви читаєте новину «У національному парку отруїли 62 слонів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути