середа, 23 грудня 2009 10:23

Україну оголосили "динозавром"

6–18 грудня у столиці Данії Копенгагені тривала конференція ООН зі зміни клімату. У ній взяли участь делегації зі 192 країн і лідери 120 держав. Від України не приїхав жоден представник вищої влади.

— На початку переговорів українська делегація складалася з трьох-чотирьох осіб замість запланованих 30, у перші дні місця з табличками "Україна" були порожні, — розповідає "ГПУ" 27-річна Христина Рудницька, координатор програми зі зміни клімату Національного екологічного центру України. Вона була на конференції. — В офіційній делегації були представники Національної агенції екологічних інвестицій. Ми пропонували їм зустрітися з представниками екологічних організацій, але вони відповіли, що не вповноважені проводити такі зустрічі. Голова делегації Ігор Лупальцов приїхав лише на другому тижні переговорів.


За відмову скорочувати парникові викиди Україна отримала на конференції звання "динозавр дня". На заході також розкритикували уряд, який закрив доступ до інформації про отримані кошти за продані квоти на парникові викиди.

17 грудня із доповіддю мав виступати віце-прем"єр Григорій Немиря. Проте в Копенгагені він так і не з"явився. У його прес-службі пояснили: Немиря літав у Вашингтон на переговори з Міжнародним валютним фондом.

У центрі Копенгагена демонстранти роздавали перехожим листівки з фотографіями лідерів, які не приїхали на конференцію. Серед них було фото президента України Віктора Ющенка із підписом "Сором за клімат". Окрім нього, до Данії не добралися прем"єр-міністр Італії Сильвіо Берлусконі, лідери Азербайджану, Іраку, Саудівської Аравії та кількох острівних держав.

Київський еколог Надія Шевченко їздила на конференцію від міжнародної організації "Інформаційний центр "Зелене досьє". У їхній групі було 45 представників з України, Білорусі та Росії.

— Мене вразило, наскільки пересічні люди переймалися конференцією,— говорить Надія. — Коли йшли вулицями, вони визирали з вікон офісів, вітали демонстрантів. Деяких селили у себе вдома безкоштовно. І поліцейські поводилися чемно. Один подарував подрузі хімічний мішечок, який виділяє тепло — щоб не мерзла.

Експерти вважають, що конференція у Копенгагені провалилася. На ній мали розробити угоду про обмеження викидів парникових газів в атмосферу, яка замінить Кіотський протокол. Натомість підписали декларацію про запобігання глобальному потеплінню.

Але вона не має юридичної сили і глобальних довгострокових цілей. Правда, до 2012-го зобов"язалися поповнити на $30 млрд Кліматичний фонд допомоги країнам, що потерпають від змін клімату. Це передусім острівні держави, які може затопити. Також країни Азії та Африки — там бракує питної води і продовольства.

Зараз ви читаєте новину «Україну оголосили "динозавром"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути