середа, 06 липня 2011 00:00

Уґо Чавесу вирізали ракову пухлину

Удосвіта в понеділок президент Венесуели 56-річний Уґо Чавес повернувся на батьківщину з Куби. Державне телебачення показало, як він виходить з літака в аеропорту столиці Каракаса.

Біля трапа аплодували міністри. Того дня Чавес телефоном у прямому ефірі розповів, що йому зробили дві операції й видалили ракову пухлину.

— Операція була успішна. У мене є все, щоб керувати країною. — Сказав Чавес. — Куба має одну з найбільш розвинених систем охорони здоров'я у світі. Я добре почуваюся. Я щасливий. Це початок мого повернення.

Учора, одягнений у військовий камуфляж і червоний берет, Чавес виступив із промовою з балкона президентського палацу "Мірафлорес" із нагоди 200-річчя незалежності Венесуели. Стояв і говорив 30 хв.

Щоб видалити пухлину лідеру Венесуели, на Кубу приїжджав іспанський хірург Хосе Луїс Гарсія Сабрідо з мадридської лікарні Ґеорґіо Маранон. 2006-го він оглядав кубинського лідера 84-річного Фіделя Кастро. Встановив, що той не хворий на рак.

— Найближчі три місяці Чавес лікуватиметься. Стан його здоров'я задовільний. Але я не виключаю, що ракова пухлина утворила метастази, — говорить Сабрідо.

Президент на початку червня поїхав у турне до Бразилії, Еквадору й Куби. На Кубі він затримався на три тижні. Минулої п'ятниці у телезверненні до народу сказав, що неуважно ставився до свого здоров'я.

Опозиція Венесуели закликала президента піти у відставку за станом здоров'я. На думку противників Чавеса, через його тривале лікування на Кубі країна ризикує втратити суверенітет.

— З-за кордону не можна контролювати нацбезпеку і вирішувати державні питання, — каже Роберто Енрікес, глава християнсько-демократичної партії.

Уґо Чавес залишається президентом Венесуели з 1998-го. 2007 року парламент країни дозволив йому переобиратися необмежену кількість разів.

Екс-президента засудили до 15 років

4 липня в Тунісі до 15 років в'язниці засудили колишнього президента 74-річного Зіна аль-Абідіна бен Алі. Його визнали винним у незаконному зберіганні наркотиків і зброї. У резиденції "Карфаген" знайшли 2 кг конопель в конвертах, підписаних президентом власноруч. Також вилучили антикварну зброю та незареєстровані археологічні пам'ятки. Політик із 15 січня живе в Саудівській Аравії, де отримав політичний притулок.

— Ви можете уявити президента країни, який ховає в себе вдома 2 кілограми конопель на продаж? — каже адвокат Хосні Беджі, який представляє Зіна бен Алі в суді. — Ця справа — маскарад. Так хочуть символічно розпрощатися з минулим.

20 червня бен Алі та його дружину 54-річну Лейлу Трабелсі заочно засудили до 35 років ув'язнення за розкрадання в особливо великих розмірах і незаконне володіння великими сумами готівки. Засуджені також мають заплатити штрафи: екс-президент — 50 млн туніських динарів, це 395 млн грн, а його дружина — 41 млн динарів. Очікують, що в Тунісі відбудеться ще один суд над бен Алі. Його звинувачують у перевищенні службових повноважень, зловживанні владою, в організації вбивств антиурядових демонстрантів.

— Я не визнаю рішення суду. Упевнений, що цей процес є політичною розправою і ніяк не може бути легітимним, — заявляє бен Алі.

 

Зараз ви читаєте новину «Уґо Чавесу вирізали ракову пухлину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути