вівторок, 29 листопада 2016 07:25

У лісових пожежах звинувачують терористів

В Ізраїлі три дні поспіль вирували пожежі. Основні причини — засуха й сильні пориви вітру. Але влада заявляє і про випадки підпалів. Прем'єр-­міністр Біньямін Нетаньягу попросив допомоги в міжнародної спільноти.

У третьому за розмірами місті країни Хайфі евакуювали понад 60 тис. людей. Більш як 100 доправили до лікарень із травмами й отруєнням чадним газом. Аби впоратися з вогнем і вивезти всіх мешканців, мобілізували військових резерву. Вогонь надто швидко перекидався від будинку до будинку.

— На вулицях хаос, — розповідає місцевий Закія Рош. — Горіти почало раптово. Не всі змогли діяти за правилами. Вчора ­силоміць вивозили стареньких. У лікарні якась жінка шукала свою доньку. Сказали, що дитячий садок вивезли туди. Крики, паніка, сльози.

Із 200 пожеж щонайменше половина є результатом підпалів, стверджує міністр громадської безпеки Ізраїлю Гілад Ердан. Припускають, що їх вчинили палестинці й представники арабських меншин.

— У Хайфі загорілося одночасно в шести місцях. Це дуже підозріло. Після початку пожеж там бачили людей. В Єрусалимі вже чотирьох допитують за підозрою у підпалі, — повідомив речник поліції Мікі Розенфельд.

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу назвав пожежі актами терору. Сказав, що бракує літаків для гасіння.

— Кожна пожежа, що сталася внаслідок підпалу або підбурювання до підпалу — це терор. Усі, хто намагається спалити частини держави Ізраїль, будуть суворо покарані, — заявив він.

10 літаків надали Туреччина, Греція, Італія, Хорватія, Росія і Кіпр. Ще два відправила Україна, повідомив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Гасили вогонь поблизу Хайфи. Шість років тому впоратися з лісовими пожежами Ізраїлю допомагали 16 країн.

Зараз ви читаєте новину «У лісових пожежах звинувачують терористів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути