середа, 12 жовтня 2011 06:00

У Єгипті стратили вбивцю християн

9 жовтня військова поліція Єгипту відкрила вогонь по коптських демонстрантах-християнах, які вийшли на протест у столиці Каїр після того, як підпалили їхню церкву в провінції Асуан. У сутичці загинули щонайменше 25 людей, понад 270 дістали ушкодження.

Поранених відразу відвезли до лікарні неподалік центру Каїра. Деякі християни прийшли туди. Чоловіки кидалися камінням у поліцейських, що були поруч. Жінки в чорному тримали дерев'яні хрести і шепотіли молитви.

— Зміна режиму нічого не дасть. Політики ніколи не стануть інакші. Ми один народ. Не треба нас ділити на християн і мусульман. Вони палять наші церкви. Кажуть, незаконно їх будуємо, — каже учасник протесту Аїд Махрус.

Нова влада Єгипту, встановлена після революції цього року, робить кроки до примирення.

— Ці події свідчать про серйозні проблеми. Напруження є між усіма верствами суспільства, — говорить кандидат у президенти 75-річний Амр Мусса.

Наступного дня після протестів влада стратила 41-річного Мохаммеда Ахмеда Хусейна, відомого як Хамам аль-Камуні. Він понад дев'ять місяців сидів у в'язниці за вбивство шістьох християн-коптів і одного мусульманина.

Смертний вирок Мохаммедові Ахмедові Хусейну винесли в січні. Це було за два тижні після того, як він і двоє його спільників відкрили вогонь по вірянах у місті Наг-Хаммаді, що на півдні Єгипту. Люди виходили з храму після різдвяної служби. Тоді загинули шестеро християн і поліцейський-мусульманин, який охороняв церкву.

Місцеві ісламісти вважають, що Хусейн помстився за зґвалтування 12-річної мусульманки. Кажуть, з неї познущався якийсь копт.

Єгипетські військові почали термінові переговори з християнськими лідерами. Копти попросили своїх вірян постувати й молитися три дні починаючи від вівторка.

— Ми маємо пам'ятати, що Єгипет у небезпеці. Зараз краще відкласти релігійні непорозуміння. Треба зосередитися на тому, що нас об'єднує, — заявив у понеділок по телебаченню ісламський проповідник Амр Халед.

Сутички між християнами і мусульманами почалися після повалення влади президента 83-річного Хосні Мубарака. Відтоді у країні поширився вплив організації "Брати-мусульмани". Копти скаржаться на утиски. Часто злочини ісламістів безкарні.

Єгипетські копти — найбільша християнська община Близького Сходу. Вони становлять 10% 80-мільйонного населення країни.

Зараз ви читаєте новину «У Єгипті стратили вбивцю християн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути