Ексклюзиви
пʼятниця, 14 червня 2013 00:00

У центрі Парижа шукають рештки давнього міста

Автор: фото: REUTERS
  Археологи досліджують стародавнє поселення на острові Сіте в центрі французької столиці. Згодом тут збудують приймальню міської поліції. Шукають залишки міста Лютеція, столиці паризіїв. Вони були галли, предки сучасних французів. Від них походить назва Париж
Археологи досліджують стародавнє поселення на острові Сіте в центрі французької столиці. Згодом тут збудують приймальню міської поліції. Шукають залишки міста Лютеція, столиці паризіїв. Вони були галли, предки сучасних французів. Від них походить назва Париж

У центрі французької столиці Париж на острові Сіте археологи шукають рештки давнього міста Лютеція, завойованого римлянами 52 року до н. е. Це була столиця паризіїв — кельтського племені. 2003-го деякі науковці припустили, що Лютеція була насправді не на Сіте, а на околиці сучасного Парижа, в районі Нантер. Розкопки під територією головного управління міської поліції мають дати відповідь на це запитання.

— Я розчищаю шар періоду римської окупації, — каже один із чотирьох археологів, що беруть учать у роботах, — Ксав'є Пексото.

У грязюці навколішки він збирає уламки, яким дві тисячі років.

— Тут здебільшого глиняні черепки. Залишки того, що було на столі у жителя Лютеції в ІІ столітті. Знайшли з колегами кілька осколків горщиків та ручку від амфори. Найцікавіше, чи буде під галло-римським шаром іще один — суто галльський.

Раніше на острові Сіте, де розташований собор Паризької Богоматері, доримських слідів не виявляли. Тому дехто з дослідників засумнівався, чи завжди тут був центр міста.

Крім цього, розкопали фундамент церкви святого Елігія, збудованої 1632-го на місці чоловічого монастиря, що стояв на Сіте з 1107-го. Натомість не вдалося розшукати залишків жіночого монастиря, заснованого 635-го. Він мав би бути на тому ж місці, й історики гадають, що пізніше ченці вигнали монахинь, звинувативши їх у розпусті.

З 7 по 9 червня, під час Днів археології у Франції, охочі могли походити розкопками давнього міста й послухати екскурсоводів. За два місяці археологи мають завершити дослідження. Яму із рештками будівель закопають і згори зведуть приймальню паризької поліції.

Зараз ви читаєте новину «У центрі Парижа шукають рештки давнього міста». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути