пʼятниця, 03 червня 2011 02:30

Швейцарці залишили евтаназію

Референдум щодо евтаназії провели 15 травня у швейцарському кантоні Цюрих. За результатами голосування вирішили: евтаназію у Швейцарії не скасовуватимуть.

Тамтешні опитувані відповіли на два запитання: чи треба заборонити евтаназію взагалі і чи варто заборонити її для іноземців. Рішення залишити підтримали понад 80% місцевих. Але висловили незадоволення великою кількістю туристів, що їдуть до Швейцарії припинити своє життя за допомогою смертельної ін'єкції. За обмеження евтаназії для іноземців проголосувала абсолютна більшість.

Проводити евтаназію дозволяють особам від 40 років. Потрібно надати довідки від двох лікарів. Документи мають підтверджувати, що хвороба пацієнта невиліковна і він помре найближчим часом. Донедавна громадянство людини не мало значення. Тепер скористатися цією послугою можуть швейцарці та іноземці, що пройдуть додаткову медичну комісію в країні та сплатять податок.

Цюрих називають європейською столицею евтаназії. Там найбільша у світі клініка "Діґнітас", яка спеціалізується тільки на евтаназії. Послуга штучного припинення життя коштує 4–7 тис. євро. Для швейцарців діє система знижок. Ціна залежить від величини палати, у якій доживатиме хворий, та якості смертельної ін'єкції. Найдорожче коштують ліки, які у США вводять в'язням при страті. Від них майже немає агонії, і людина помирає одразу. Дешевший укол діє повільніше. Часом людина залишається при свідомості до 40 хв.

— Це неправильно, що наше місто стало якоюсь Меккою для охочих укоротити собі віку, — каже Базіль Февер із Цюриха. — Дружина працює в поліклініці гінекологом. Кілька жінок зверталися з проханням назвати їхні незначні проблеми "раком матки" чи "саркомою кісток". Вона відмовляла. З часом вони поверталися лише за штампом, маючи довідки. Легше попросити лікаря припинити земні страждання, ніж самому перерізати вени чи вибити стільця з-під ніг. З іншого боку, без туристів зазнає збитків наш похоронний бізнес і крематорій. Ніхто не везе за собою труну. Родичі усе купують на місці.

Евтаназію у Швейцарії дозволили 1998-го. Є дві клініки, що пропонують добровільну смерть: "Діґнітас" біля Цюриха та "Екзіт" — невеличка лікарня у Берні. В першу звертаються переважно іноземці, друга — для швейцарців. "Діґнітас" — єдина мережа клінік, де можна вчинити самогубство. Людина може зробити собі ін'єкцію самостійно. Лікар при цьому не присутній. Девіз клінік "Діґнітас" звучить так: "Гідна смерть в оточенні найближчих людей".

 

1100 осіб скористалися послугами цюрихської клініки "Діґнітас". Кожен другий — німець. Близько 300 осіб робили ін'єкцію самостійно.

3 дози морфіну ввів Зигмунду Фрейду 1939 року його товариш — на прохання психіатра. Фрейд хворів на рак порожнини рота.

 

Зараз ви читаєте новину «Швейцарці залишили евтаназію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути