середа, 28 серпня 2013 00:30

США можуть ударити по Сирії

— Президент Обама звернувся до нас і наказав підготувати варіанти дій на будь-який випадок. Ми це виконали і готові втілити, якщо від глави держави надійде вказівка, — заявив у неділю міністр оборони США Чак Хейґел.

Уряд Великої Британії також розглядає можливість військового втручання у громадянську війну в Сирії після того, як минулої середи у передмісті столиці Дамаска Ґуті відбулася хімічна атака. Як підрахували сирійські повстанці, загинули понад 1300 осіб, серед них багато дітей, жінок і літніх людей. Опозиціонери й президент Башар аль-Асад звинуватили одне одного в масовому вбивстві.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель і британський прем'єр-міністр Девід Кемерон поговорили про цей випадок телефоном і погодилися, що атаку вчинили війська Асада. У німецькому уряді ідею військового втручання поки що не підтримують. Президент Франції Франсуа Олланд сказав, що напад не може залишитися безкарним. У міністерстві закордонних справ Росії вважають, що немає достатніх доказів причетності Асада до подій у Ґуті. Росія та Китай блокували всі жорсткі рішення щодо сирійського режиму в Раді Безпеки ООН. Війна в країні триває два з половиною роки, загинули понад 100 тис. людей.

Башар аль-Асад передбачає поразку США, якщо ті нападуть на його країну:

— Штати програють, як і у всіх попередніх війнах, що їх вони розв'язали, — від В'єтнаму й по сьогодні.

У понеділок у Ґуті невідомі снайпери обстріляли машину експертів ООН, які приїхали розслідувати хімічну атаку. Жертв немає.

— Що далі, то ймовірніше, що у ситуацію в Сирії треба буде втрутитися, — коментує "ГПУ" аналітик американського видання "Хаффінгтон Пост" 34-річна Адель Джордж. — США завжди будуть там, де є потреба у захисті людських прав. Безлад у Сирії неймовірний. Далі ситуація погіршуватиметься. Крім того, ця країна стала розмінною монетою у великій політиці. Попри заборону продавати їй зброю, з'являється інформація, що деякі держави роблять це. Самотужки впоратися з війною сирійці не здатні. Але у Штатах непрості часи, багато безробітних. Через економічні труднощі США можуть утриматися від широкомасштабної воєнної операції.

Зараз ви читаєте новину «США можуть ударити по Сирії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути