вівторок, 17 листопада 2015 07:55

Шість терактів у Парижі забрали життя 152 людей

У п'ятницю, 13 листопада, у французькій столиці Парижі сталося шість терактів. У понеділок налічували 152 загиб­лих і 320 поранених. Близько сотні з них — у критич­ному стані.

О 21.14 за місцевим часом троє смертників підірвалися біля стадіону "Стад де Франс" під час матчу між збірними Німеччини й Франції. На трибунах були французький президент Франсуа Олланд і міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайєр. Загинули четверо вболівальників. Понад 50 поранених, 10 — тяжко. Терористи намагалися потрапити на стадіон, але їм це не вдалося. Матч не зупинили.

О 21.25 терорист з автомата Калашникова розстріляв 15 людей у ресторані "Ле петіт Камбодж". За 4 хв. ще один бойовик убив п'ятьох біля ресторану "Ла Коза Ностра". Ще за 9 хв. двоє терористів зчинили стрілянину на тротуарі. Загинули 19 перехожих.

О 21.43 смертник підірвався біля кафе "Ле Карільйон".

Найбільше жертв було в театрі "Батаклан". Під час концерту американського гурту "Зе Іґлс оф Дес Метал" загинули щонайменше 89 глядачів. Зал атакували четверо. Троє підірвали бомби на собі, одного знешкодила поліція.

Повідомляють про вісьмох мертвих терористів.

Поліція затримала шістьох людей, підозрюваних у причетності до терактів. Трьох — в одному з кримінальних районів Брюсселя, столиці Бельгії. Вони брали в оренду чорний "Фольксваґен Поло". Записи камер спостереження свідчать: терористи приїхали саме ним.

Поліція встановила особи трьох смертників й одного підозрюваного. Громадянин Франції 29-річний Ісмаель Омар Мостефай атакував концертний зал. Торік був у Сирії. Поліція внесла його до списку потенційних терористів. 20-річний Білал Хадфі жив у Бельгії. Воював у Сирії на боці ІДІЛ. Підірвався на футбольному стадіоні. Ще двоє бойовиків були громадянами Єгипту та Сирії. Сирієць потрапив до Франції разом із біженцями через Грецію.

Франсуа Олланд оголосив надзвичайний стан у країні. Збирається продовжити його на три місяці. Для цього парламент повинен прийняти відповідний закон. Надзвичайний стан дозволить правоохоронцям уночі проводити обшуки приміщень без ордера, утримувати під домашнім арештом тих, чия діяльність становить небезпеку для громадського порядку. Можлива заборона масових заходів.

Авіасполучення у Франції не припинили. Сухопутні кордони посилено охороняють.

Вранці 16 листопада поліція провела антитерористичні рейди по країні. Затримали десятки підозрюваних. Вилучили арсенал зброї, зокрема ракетну установку.

20 бомб скинула Франція на позиції бойовиків "Ісламської держави" у сирійському місті Ракка 15 листопада. Це перші авіаудари після терактів у Парижі. 10 французьких бомбардувальників знищили командний центр, тренувальний табір і центр зберігання зброї та боєприпасів ІДІЛ. Заряди вилетіли одночасно з території Об'єднаних Арабських Еміратів та Йорданії. Атаки скоординовані з військовим командуванням США. Активісти в Сирії кажуть, що серед цивільного населення жертв немає. Проте, в місті паніка. Немає світла й води.

Спецслужби спрацювали провально

— Європейці переглянуть міграційну політику, — вважає американський журналіст 52-річний Нік Гордон. — Дуже важко щось тримати під контролем, коли маєш справу з такими потоками людей. Французи кажуть, що з літа запобігли п'ятьом терактам. Але цей був дуже добре спланований. Спецслужби спрацювали провально. Далі з'являються свідчення, що до країни продовжують в'їжджати прихильники "Ісламської держави".

Звісно, будуть спалахи ксенофобії. Не думаю, що це переросте в погроми, але поодинокі атаки можливі. Європейці не схильні до паніки. Але мають відповісти ті, через кого ці люди потрапили в країну, і ті, хто не запобіг трагедії.

Франція активніше долучиться до боротьби з "Ісламською державою" у Сирії та Іраку. Можуть змінитися глобальні правила гри. Наступати треба активніше, щоб перекрити терористам фінансування.

Зараз ви читаєте новину «Шість терактів у Парижі забрали життя 152 людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути