Ексклюзиви
вівторок, 20 вересня 2016 07:35

Самець черепахи врятував свій вид від вимирання

Самець гігантської черепахи Дієго з Галапагоських островів самотужки врятував свій вид від вимирання. На острові Еспаньйола 50 років тому залишилися 12 самок і два самці його типу. Обох самців секс не цікавив. У дикій природі вони живуть тільки там.

Захисники природи почали шукати, в яких зоопарках є самці цього виду. Знайшли в Каліфорнії старшого за 50 років Дієго. Його вивезли з Еспаньйоли десь між 1900-м і 1959-м. 1976-го повернули на острів.

— Він сексуально активний запліднювач. Його внесок у відновлення популяції неоціненний, — каже Вашингтон Тапіа, спеціаліст зі збереження черепах у галапагоському Національному парку. — У гігантських черепах є проблема — самці сексуально інертні. Не знаю, чи інтим їх не цікавить, чи мова про імпотенцію. Дієго ж навпаки. Йому не потрібно нічого, крім сексу. Може бути голодний, може не спати. Аби не пропустити самицю. Ми не усвідомлювали, який він молодець. Доки не почали шість років тому брати аналізи. Результати отримали зараз. Є дві тисячі черепах його виду. З них 800 — діти Дієго. Решта — онуки. Їм більше не загрожує вимирання.

Торік Дієго переселили в спеціальний центр. Його вік перевалив за 100 років. Спочатку він був у депресії. Припинив, коли до нього підселили шістьох самиць. Важить 82 кг, має 90 см зросту.

На Галапагоських островах було 15 видів гігантських черепах. Три вимерли. Їх убили пірати. Ще один вид зник 2012-го. Тоді помер Самотній Джордж. Самець відмовився розмножуватися в неволі.

Зараз ви читаєте новину «Самець черепахи врятував свій вид від вимирання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути