вівторок, 06 березня 2012 07:45

Путін утретє став президентом Росії

Автор: фото: REUTERS
  4 березня прем’єр-міністр Володимир Путін обіймає президента Дмитра Медведєва під час мітингу на Манежній площі у Москві. В неділю Путін заявив про свою перемогу на виборах президента Росії. По його обличчю котилися сльози. Пояснив, що плакав через вітер
4 березня прем’єр-міністр Володимир Путін обіймає президента Дмитра Медведєва під час мітингу на Манежній площі у Москві. В неділю Путін заявив про свою перемогу на виборах президента Росії. По його обличчю котилися сльози. Пояснив, що плакав через вітер

У неділю, 4 березня, в Росії відбулися президентські вибори. Їх виграв прем'єр-міністр Володимир Путін, 59 років. Набрав близько 64% голосів.

— Після обробки понад 99 відсотків протоколів президентом Російської Федерації обраний, прошу показати, Володимир Володимирович Путін, — оголошує у понеділок уранці голова Центрвиборчкому Росії 58-річний Володимир Чуров. На екрані ліворуч з'являється зображення переможця, на екрані праворуч — державні символи РФ і гасло "Польза, Честь и Слава". Члени ЦВК аплодують.

Доки виборці голосували, у Москві поліцейські готувалися до масових акцій "за" та "проти" нового президента. У центрі міста стояли колони вантажівок з "омонівцями" та бійцями внутрішніх військ. Вони оточили й будівлю ЦВК.

Найбільше зібрання прибічників Путіна зранку готували на Манежній пл. Один із робітників, які монтували сцену, помер до початку мітингу через серцеву недостатність.

Увечері, після закриття дільниць, на сцену вийшли чинний президент Дмитро Медведєв та Володимир Путін. Перед ними стояли понад 100 тис. людей.

— Усім привіт! Дякую, що ви підтримуєте Володимира Володимировича Путіна. Ця перемога потрібна нашій країні та кожному з нас. Ми її нікому не віддамо, — говорить 46-річний Дмитро Медведєв.

Путін на вигляд стомлений. Праве око сльозиться. Пізніше сказав, що плакав через вітер.

На вечір понеділка опозиція запланувала свій мітинг під гаслом "Москва сльозам не вірить".

У рідному Санкт-Петербурзі Володимир Путін набрав 58,8% голосів. У Москві за нього проголосували ще менше — 48%. Асоціація виборців "Голос" проводила паралельний підрахунок і визначила: від офіційного результату Путіна треба відняти 14%. Це частка фальсифікацій, уважають активісти.

Найпоширенішими способами підтасування результатів були "каруселі" та вкидання бюлетенів.

— На нашій дільниці голосували два гуртожитки медінституту, тому було багато "карусельників", заїжджих. На 100 приписаних десь 10 з відкріпними талонами, — розповідає "ГПУ" лікар із Москви 34-річний Павло Родіонов. — Дружина чергувала на дільниці, де голосував гуртожиток харчового технікуму. Там студенти показували бюлетені кураторам, а наприкінці голова комісії пачку вкинув. Юля каже, була чітка директива: "Що хочте робіть, але щоби були відсотків 50 за Путіна. Інакше залишитеся без гуртожитків". Щоправда, і за кожен голос за Прохорова платили. Це хто з чиїм штабом домовився.

Незалежні спостерігачі налічили 2492 порушення. ЦВК помітила 86.

— Чергував на дільниці і на парламентських виборах. Тоді справді був бардак. А зараз більш-менш цивілізовано, — говорить фінансист з Пермі 45-річний Олег Юр'єв. — У нас Зюганов узяв майже 30 відсотків. За нього голосували й пенсіонери, й молодь. Казали, що хочуть порядку, як у Радянському Союзі. Сусідка-пенсіонерка просила сфотографувати бюлетень, бо за голос обіцяли 500 рублів. Це в Жириновського такі розцінки. "Зюгановці" наливали за 100 метрів од дільниці. Бутерброди в них смачніші були, ніж у комісії.

Приїхав автобус голосувати. Хлопці страшенно нахабні. Навіть не чекали, доки їх оформлять. Покидали бюлетені. Коли виходили, вкинули ще й пачку. Спостерігачі хотіли опечатати урну, а голова виборчої комісії не дозволила. На цю роботу вибирали людей, яким є що втрачати. У нас була завідувачка дитячого садка, якій восени на пенсію.

Найбільше голосів переможець виборів набрав у Чечні. Там за нього віддали голоси 99,73% виборців

Лідери президентських перегонів у Російській Федерації

На перших після розпаду СРСР президентських виборах у Росії 1991 року переміг Борис Єльцин, який набрав 57% голосів. Його найближчий конкурент Микола Рижков узяв близько 17%.

1996-го Єльцин у другому турі здобув знову 57% і обійшов головного комуніста Геннадія Зюганова. У першому турі між ними була різниця у 3%.

Після відставки Єльцина через проблеми зі здоров'ям на виборах 2000-го за виконувача обов'язків президента Володимира Путіна проголосували майже 53%, за Зюганова — 29%.

У перегонах 2004-го Зюганов участі не брав, а Володимир Путін одержав 71% голосів. Його найближчий суперник, комуніст Микола Харитонов — трохи менше 14%.

2008-го від партії влади "Єдина Росія" балотувався Дмитро Медведєв, котрого підтримав Путін. Бо за конституцією РФ не можна бути президентом більш як два терміни поспіль. Медведєв набрав понад 70%. Геннадій Зюганов — близько 18%.

 

Зараз ви читаєте новину «Путін утретє став президентом Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути