вівторок, 23 серпня 2011 07:30

Повстанці захопили резиденцію Каддафі

Автор: фото: REUTERS/Esam Al-Fetori
  Тисячі людей зібралися біля будівлі суду в лівійському місті Бенгазі 22 серпня 2011 року. Вони святкують захоплення столиці Триполі опозиційними силами, які вимагають відставки лідера країни Муаммара Каддафі
Тисячі людей зібралися біля будівлі суду в лівійському місті Бенгазі 22 серпня 2011 року. Вони святкують захоплення столиці Триполі опозиційними силами, які вимагають відставки лідера країни Муаммара Каддафі

У понеділок уранці лівійська опозиція почала обстрілювати резиденцію полковника 68-річного Муаммара Каддафі. Армія відкрила хаотичний вогонь по повстанцях.

Опозиціонери контролюють понад 80% території столиці Триполі. Із тюрми випустили майже 900 в'язнів. Більшість із них — політичні.

— Ми не боїмося Каддафі! — кричать повстанці.

Увечері 21 серпня вони заявили, що захопили синів лівійського лідера — Сейфа аль-Іслама й Саада. Про місце їх перебування не повідомляють. Сказали тільки, що ті під надійною охороною. Обіцяють передати обох суду.

Пізно ввечері до лівійців звернувся полковник Каддафі. Закликав "урятувати Триполі" від повстанців:

— Невже ви дозволите столиці бути в окупації?

Поки що невідомо, де він переховується. Місцеві кажуть, донедавна був у готелі в центрі Триполі. Дотепер його підтримують понад 65 тис. солдатів.

Муаммар Каддафі не з'являвся на публіці від травня. Час від часу по телебаченню транслювали його звернення до народу. 27 липня Міжнародний суд у Гаазі видав ордер на арешт полковника, його сина Сейфа аль-Іслама і глави розвідки Абдуллая аль-Санусі — за злочини проти людства.

У понеділок уранці опозиціонери захопили третього сина глави держави — Мухаммеда. Коли той давав пряме телефонне інтерв'ю зі свого будинку, туди ввірвалися повстанці. Пролунали постріли.

— На мене напали! Вони тут — у мене вдома! Стріляють по вікнах! — закричав Мухаммед. Після того у слухавці почулися довгі гудки.

Опозиція почала наступ на столицю із заходу і сходу пізно ввечері у суботу. Їй допомагала авіація НАТО. Спочатку захопили кілька невеликих міст навколо Триполі. У неділю ввійшли до столиці. На центральній площі зривали зелені державні прапори, топтали портрети Каддафі.

Дехто з трипольців ставав на коліна і цілував землю, коли чув про визволення міста.

— Чим швидше Каддафі зрозуміє, що він не виграє війну проти власного народу, тим краще. Лівійці зможуть уникнути подальших кровопролить і страждань, — коментує у понеділок вранці генеральний секретар НАТО 58-річний Андерс Расмуссен.

За день – неділю – загинули понад півтори тисячі людей. Поранені щонайменше п'ять тисяч.

Громадянська війна спалахнула 15 лютого. Перші протести почалися у Бенгазі. Через чотири дні бої перекинулися на столицю й інші міста. На бік опозиціонерів перейшли деякі поліцейські та військові. Лівія розділилася на дві частини: захід країни підтримує Каддафі, схід протестує проти режиму полковника. Той керував державою понад 40 років.

Зараз ви читаєте новину «Повстанці захопили резиденцію Каддафі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути