вівторок, 16 липня 2013 07:30

Польському президенту на плечі розтовкли яйце

Автор: фото з сайта www.ria.ru
  Біля костелу в Луцьку, де відбулося богослужіння з нагоди 70-х роковин Волинської трагедії, до польського президента Броніслава Коморовського (ліворуч) підійшов чоловік і поплескав його по плечу рукою, в якій було роздушене яйце
Біля костелу в Луцьку, де відбулося богослужіння з нагоди 70-х роковин Волинської трагедії, до польського президента Броніслава Коморовського (ліворуч) підійшов чоловік і поплескав його по плечу рукою, в якій було роздушене яйце

Польський президент 61-річний Броніслав Коморовський у неділю побував у Луцьку, де відзначали 70-ті роковини Волинської трагедії — масові взаємні вбивства українців і поляків.

За місяць до цього верхня палата польського парламенту, сенат, визнала трагедію "етнічними чистками з ознаками геноциду". А минулого тижня на цьому зійшлися й депутати нижньої палати — сейму. Чимало хто вимагав назвати події на Волині геноцидом УПА проти польського населення.

Такі заяви обурили українських істориків та опозиціонерів. Колишні президенти України й Польщі Леонід Кучма й Александр Кваснєвський у спільній заяві попросили примиритися. Водночас, 148 нардепів із фракцій комуністів і Партії регіонів закликали Польщу засудити дії Української повстанської армії та визнати Волинські події геноцидом проти польського народу.

— Заява наших депутатів — безпрецедентний у світовій історії випадок, коли політики просять законодавчий орган іншої держави звинуватити в найважчому зі злочинів представників свого народу, — говорить екс-президент України 79-річний Леонід Кравчук. —  Це антигромадський, антинаціональний крок, що може бути прирівняний до національної зради. Він додатково радикалізував ситуацію в Польщі, додаючи аргументів тамтешнім антиукраїнським політикам.

У Луцьку Коморовський як приватна особа побував на жалобній месі в римсько-католицькій кафедрі святих Петра і Павла. Від української сторони туди приїхали віце-прем'єр із зовнішніх відносин Костянтин Грищенко та керівники Волинської облдержадміністрації. Віктор Янукович захід проігнорував — він другий тиждень перебуває у відпустці в Криму.

— Я бажаю, щоб ця рана швидше загоїлася в пам'яті двох народів, — сказав Коморовський. — Нам не потрібно забувати, що від конфліктів між польським та українським народами завжди вигравав хтось третій, хто завжди загрожував нашій незалежності і свободі.

Після меси в оточенні охоронців президент пішов на вулицю спілкуватися з вірянами. У натовпі до нього підбіг 21-річний чоловік і розбив яйце об ліве плече глави держави. Нападника одразу відтіснили, а Коморовський на ходу зняв забруднений піджак, віддав охоронцям і пішов далі.

Міліція затримала нападника. Повідомили, що він — із Запоріжжя.

Ухвали польського парламенту та дискусії навколо Волинської трагедії — танець на кістках її жертв, вважає історик 57-річний Данило Яневський:

— Локальний у часі та просторі злочин, якому прощення немає й бути не може — хто б це не починав і не брав участь, роздмухали до рівня міжнаціонального конфлікту між двома народами. По факту — це була громадянська війна населення декількох сіл на Волині, де всі учасники — громадяни Польщі. Усі — малограмотні або неграмотні селяни. Римо-католики та колишні синодальні православні, а не греко-католики, які перепрошують сьогодні. Про який "україно-польський" конфлікт, тим більше "україно-польську війну" йдеться? Висновок: оці всі добродії замість виховувати в нас відчуття історичної провини перед поляками, з якими у нас ніколи конфліктів не було і бути не може, поставили би всі ці запитання керівникам Польщі, Німеччини та Росії й попросили би: видайте всі документи, які маєте. Усі, без винятку.

— Це крок назад, порівняно з примиренням між президентами Кваснєвським та Кучмою 2003 року. Тоді обидві сторони вибачили і попросили вибачення, — каже історик 36-річний Володимир В'ятрович. — Найкраще, щоб політики не втручалися в цю тему. Щоб громадськість вшанувала жертв, а історики вели дискусії. Заяви поляків і деяких українців лише провокують загострення відносин між країнами і, що найгірше, між людьми в них. Але виглядає, що нічого ще не завершено. Польські політики й далі спекулюватимуть на цій темі. А українські мають бути готові хоч якось реагувати, а не ховати голову в пісок.

Зараз ви читаєте новину «Польському президенту на плечі розтовкли яйце». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути