Ексклюзиви
вівторок, 23 липня 2013 06:00

Педальний вертоліт злетів на три метри

Канадські інженери з університету Торонто виготовили перший у світі вертоліт на педальній тязі. Виграли приз Американської  гелікоптерної спілки ім. Сікорського — $250 тис. "Атлас" літає за рахунок лише людської сили.

Нагороду вручили вперше. Завдання було скласти апарат, який міг би підійнятися не менш як на 3 м і протриматися у повітрі щонайменше 60 с. При цьому він не мав відхилятися більше як на 10 м від стартової позиції.

Демонстраційні польоти відбулися 13 червня. Канадці змагалися із командою з університету Меріленду, США. Переможця визначили лише минулого тижня після місячного технічного огляду гелікоптерів-конкурентів. Головний конструктор "Атласа" 28-річний Тодд Рейчерт його пілотував. Йому вдалося піднятися на 3,3 м. Політ тривав 64 с.

Невелика канадська команда авіабудівників працювала над педальним гелікоптером рік. Зазнали двох аварій, після яких мусили починати роботу спочатку. Попри величезне фізичне напруження, розповідає Тодд, відчуття від польоту — неймовірне.

— Це не лише м'язові зусилля, а й випробування психіки та координації. Це не той пристрій, яким ви зможете діставатися на роботу найближчим часом. Але цей винахід розширює межі фізичних можливостей людини.

Із колегами він заснував компанію "Аеро вело" й планує розробляти транспортні засоби, що працюють за рахунок людської сили. Сподіваються, вони стануть альтернативою або доповненням до різних двигунів на пальному. 2010-го Рейчерт і фірма створили апарат "Дрізд", який літає, махаючи крилами.

Зараз ви читаєте новину «Педальний вертоліт злетів на три метри». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути