четвер, 14 січня 2010 18:55

Пандемію свинячого грипу вигадали фармацевти

Голова комітету охорони здоров"я Ради Європи, епідеміолог 62-річний Вольґанґ Водарґ називає свинячий грип одним із найбільших медичних скандалів століття. Він переконаний, що Всесвітня організація охорони здоров"я оголосила пандемію під тиском фармацевтичних компаній. Завдяки штучно створеній паніці вони заробили мільярди доларів на антивірусних препаратах і щепленнях. Каже, фармацевти продавали неперевірені ліки, які можуть нашкодити здоров"ю.

— У мене з"явилися сумніви щодо масштабів епідемії ще у квітні минулого року, — розповідає Водарґ в інтерв"ю французькій газеті "Л"юманіте". — Тоді в Мексиці виявили перші випадки свинячого грипу. Дивувало те, що про пандемію століття почали говорити, коли не було і тисячі хворих. Людей лякали новим смертельно небезпечним вірусом. Насправді від нього загинули не більше, ніж від звичайного грипу. У деяких людей віком від 60 років виявили антитіла до цього штаму. Це означає, що він не новий. Підозрілим було й те, що радили робити по два щеплення. Для цього не було медичних показань.

На думку Водарґа, історія зі свинячим грипом бере початок від епідемії пташиного грипу 2005–2006 років. Боялися, що з часом вірус видозміниться і стане ще небезпечнішим. Тоді фармацевтичні компанії домовилися з державними урядами про те, що розроблятимуть ліки та вакцини на випадок майбутніх епідемій. Держави зобов"язалися їх придбати. Щоб збути товар, фармацевти сфабрикували пандемію свинячого грипу. Найбільше замовлення на $3,5 млрд мала британська компанія "ГлексоСмітКляйн".

Вакцини виготовляли за неперевіреними технологіями. Невідомо, як вони вплинуть на здоров"я людей

— У Раді Європи проведуть розслідування пандемії свинячого грипу. Якщо доведуть вину фармацевтичних фірм, їх примусять відшкодувати збитки, — запевняє експерт. — Але тут ідеться не лише про гроші. Препарати розробляли занадто швидко: не було часу, щоб протестувати деякі складові. Я знаю, що міжнародна компанія "Новартіс" виготовляла вакцини за новими неперевіреними технологіями. Невідомо, як вони вплинуть на здоров"я людей.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров"я, від свинячого грипу у світі померли 12,8 тис. людей. Іще кілька місяців тому лише у Великій Британії передбачали 65 тис. жертв. Через те, що прогнози значно перебільшили, уряди країн скасовують замовлення на препарати.

Франція планує відмовитися від 50 млн доз вакцини із замовлених 94 млн, Німеччина — від половини з 50 млн доз. Обсяги закупівель зменшать в Іспанії та Великій Британії. Там 3,8 млн людей зробили щеплення із запланованих 12,5 млн. Нідерланди та Швейцарія збираються відправити зайві препарати до країн, які їх потребують. Бельгія поверне частину отриманих 5 млн доз вакцини.

Зараз ви читаєте новину «Пандемію свинячого грипу вигадали фармацевти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути