середа, 27 березня 2013 05:00

Опальний олігарх хотів помиритися з Путіним

Борис Березовський страждав на глибоку депресію, не бачив сенсу жити і заборгував сотні мільйонів доларів. Таку версію причини його самогубства називають експерти. Родичі й друзі не вірять у це й припускають, що його вбили агенти Кремля.

У серпні 2012-го бізнесмен програв судовий позов, який подав на іншого російського олігарха і свого колишнього вихованця Романа Абрамовича. Той нібито 2000-го змусив його продати частку в нафтовій компанії за малу частину її вартості. Березовський сподівався відсудити близько $6 млрд. Натомість суддя Елізабет Глостер ще й публічно принизила його, коли зачитувала вирок:

— Березовський — ненадійний свідок, який вважає істину гнучкою і змінною концепцією, що її можна змінювати залежно від своєї мети. Часом його свідчення були умисне брехливі. Іноді він їх вигадував по ходу процесу.

Суд з Абрамовичем тривав п'ять років.

За рік перед тим Борис Березовський сплатив найбільшого у британській історії відступного, коли розлучався з другою дружиною Галиною Бешаровою. Сума сягнула від $260 до $360 млн. Остання цивільна дружина олігарха, яка народила йому двох дітей, пішла від нього у січні 2013-го й звернулася до верховного суду Великої Британії, щоб заморозив рахунки олігарха на 200 млн фунтів стерлінгів, це близько 2,5 млрд грн.

Політик Володимир Жириновський в інтерв'ю газеті "Известия" після смерті Березовського розказував, що зустрічався з ним на відпочинку в Ізраїлі в січні цього року. Згадував, що той був похмурий і пригнічений. Просив лідера ЛДПР посприяти його примиренню з Путіним.

— Говорив, що погодиться на всі вимоги. Усе, що Москва і Кремль скажуть йому, він зробить, аби тільки повернутися. Єдиною його умовою був указ про помилування, щоб закрили всі кримінальні справи, — розповідає Жириновський.

Наближений до Кремля російський політолог Сергій Марков припускає, що бізнесмена вбили, аби не дати йому повернутися на батьківщину.

— Я не можу заперечувати версії вбивства, скоєного тими, хто боявся переходу Бориса Березовського на бік Путіна. Не виключаю, що до цього доклали руку спецслужби. Вони боялися, що він оприлюднить усю інформацію, й позбулися його. В арсеналі сучасних спецслужб є багато засобів, які можуть спричинити серцевий напад. І експерти ніколи не встановлять причини, — говорить Марков.

Раніше Березовського не раз намагалися знищити. Через бомбу, підкладену в його авто, загинув шофер.

Зараз ви читаєте новину «Опальний олігарх хотів помиритися з Путіним». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути