вівторок, 27 грудня 2011 06:30

Не дати Путіну жодного голосу закликали на мітингу
13

Росіяни протестують на проспекті Академіка Сахарова у Москві 24 грудня. Десятки тисяч людей вимагали скасувати результати парламентських виборів, які відбулися 4 грудня
Фото: фото: Reuters/DENIS SINYAKOV

Від 30 тис. до 120 тис. росіян, за різними оцінками, вийшли на акцію протесту 24 грудня на просп. Сахарова в Москві. Виступали проти фальсифікації парламентських виборів, що відбулися 4 грудня. Закликали "не дати Путіну жодного голосу на президентських виборах 4 березня".

Кількатисячні черги вишиковуються перед металошукачами ще близько 13.00, за годину до початку. Вздовж проспекту — 40 автобусів із "омонівцями". У санкціонованій зоні мітингу стоїть сцена з гаслом "Россия будет свободной!". З колонок лунають пісні Віктора Цоя, гуртів ДДТ й "Аукцион".

Люди приходять із саморобними транспарантами. На багатьох написано "Я проплачен госдепом США". Це — іронія на заяви комуністів, що попередній мітинг, 10 грудня, організований з-за кордону.

Ліві, націоналісти, активісти руху "Солідарність" приносять свої прапори і стають разом.

— На людей намагалися тиснути психологічно. Біля рамок стояли автозаки. Туди-сюди постійно їздили колони автобусів із символікою "Єдиної Росії", — розповідає лікар із Москви 30-річний Павло Грофф.

— Організатори правильно зробили, що почали впускати помаленьку. Інакше біля входів могла початися тиснява, — говорить Павло Грофф. — Бомжів і алкоголіків не пропускали. Було багато інвалідів і старих людей. Кілька разів оголошували, щоб їм допомогли добратися під сцену. Бачив, як хлопці скидалися для одного діда і просили його взяти гроші, бо прийшов у якихось літніх туфлях і спортивному костюмі. Хлопці з прапорами ЛГБТ (гей-лесбійської спільноти. — "ГПУ") передали йому хороший пуховик. Поліцейські поводилися доброзичливо. Якісь чоловіки біля нас під час виступу Ксенії Собчак почали штовхатися і кричати: "Шлюха, уйди со сцены!" Поліцейські швидко відтягли їх, а нам сказали: "Ребята, не ведитесь, это провокация!"

Виступали лідер "Солідарності" Борис Нємцов, блогер Олексій Навальний, письменники Борис Акунін і Дмитро Биков, музичний критик Артемій Троїцький. Журналіст Леонід Парфьонов не зміг прийти, показали його відеозвернення. Не було й екс-президента СРСР 80-річного Михайла Горбачова.

— Михайло Сергійович просив передати, що він серцем з нами, із тими, хто підтримує наші вимоги, — сказав ведучий Володимир Рижков.

Мітингувальники повторили вимоги попереднього зібрання на Болотній площі: звільнити політв'язнів, скасувати результати парламентських виборів і провести нові, відправити у відставку голову Центрвиборчкому Володимира Чурова.

— Єдиної ідеї не було. Люди освистували майже всіх, хто виступав. Хоча і Собчак, і Нємцов, і Навальний говорили розумні речі. Сподіваюся, наступного разу з'явиться лідер, за яким підуть, — розповідає Павло Грофф. — Зараз ми вийшли, бо дістало. А що з цим далі робити — поки не ясно. Люди не вірять, що Путін допустить перевибори. Кажуть, мітингами нічого не вдієш. Дзвонив родичам у Рязань, чи вони вийшли. Сказали, що їм і так добре, а ми дострибаємось. Шкода, але більшість у країні сприймають ці протести як вибрики "зажравшихся москвичів".

На телебаченні нас майже не показували. Зате показали мітинги "нашистів" (провладний молодіжний рух "Наші". — "ГПУ"), хоча там людей було в рази менше. Зганяли знову лікарів, студентів, працівників держустанов. У нас на дверях під'їзду висіло оголошення: якщо хочемо, щоб і надалі справно прибирали й вивозили сміття, від кожного під'їзду має бути 50 чоловік. Збір біля жеку в суботу о 10.00. У той же день всі школи писали путінську контрольну. Причому не у своїй школі — дітей треба було везти на інший кінець міста. Це щоб батькам було чим зайнятися.

Зараз ви читаєте новину «Не дати Путіну жодного голосу закликали на мітингу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути