середа, 17 листопада 2010 01:45

Мусульмани жертвують кіз і верблюдів

Автор: фото: Reuters
  Мусульмани Москви моляться під час свята  курбан-байрам у день закінчення хаджу, паломництва до Мекки
Мусульмани Москви моляться під час свята курбан-байрам у день закінчення хаджу, паломництва до Мекки

— 14 листопада дивилася по телевізору новини. Побачила, що сотні тисяч людей збираються на хадж (щорічне паломництво мусульман до священного міста Мекка. — "ГПУ"). 13 років живу в Саудівській Аравії й жодного разу не була у Мецці, — розповідає Сахар Абдул Кадир.

Попросила чоловіка піти з нею на хадж. Сказала, що не хоче померти, так і не побувавши на горі Арафат. Подружжя зачинило будинок і з двома дітьми вирушило до святих місць.

— Не знаю, чи зарахує Аллах це паломництво. Половину дійства ми з чоловіком пропустили. Наступного року підемо ще раз.

Мусульмани вважають, що того, хто запізнився на перший день паломництва, Аллах не почує.

Один із найважливіших обрядів — молитва біля гори Арафат. У понеділок до 70-метрового пагорба за 12 км від Мекки зійшлося майже 2 млн мусульман. Вірять, що цього дня відчиняються небесні двері й усі молитви йдуть просто до Аллаха.

У вівторок, середу й четвер приносять жертви. Можна жертвувати верблюда не  олодшого 5 років, бика чи козу, яким не менше року, 2-річних корів, семимісячних і старших овець. Кожен паломник має це за обов'язок. Якщо немає власних тварин — купує.

— Найчастіше беруть для пожертвувань кіз. Корова чи верблюд не кожному до кишені, ще й перед святами вони дуже дорожчають. Середню козу продаю за 90 тисяч рупій (80 грн. — "ГПУ"), корову — за 10 мільйонів рупій (8 тис. 900 грн. — "ГПУ"). Найбільшу корову продав за 43 мільйони. Усі тварини мають довідки від ветеринара. Хворих і з дефектами не купують, — говорить індонезієць Дарсіп.

Під час хаджу мусульманам не можна торгувати, кохатися, одружуватися, ображатися, вбивати тварин чи комах, рвати листя з дерев, голитися, стригти нігті та курити.

До Мекки з'їхалися віряни більш як зі 180 країн. Міністр внутрішніх справ Саудівської Аравії — Наїф ібн Абдель Азіз заявив, що цього року прибула рекордна кількість паломників.

Щороку країна заробляє на організації паломництва близько $30 млн.

Зараз ви читаєте новину «Мусульмани жертвують кіз і верблюдів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути