вівторок, 23 липня 2013 05:30

Місто освітлять сонячними зайчиками

Автор: фото з сайта www.mirrorproject.org
  Дзеркала, що встановили на схилах гірських хребтів, відбиватимуть сонячне світло у центр міста Р’юкан на півдні Норвегії. Населений пункт розташований в ущелині, й в осінньо-зимовий період на нього не падають сонячні промені
Дзеркала, що встановили на схилах гірських хребтів, відбиватимуть сонячне світло у центр міста Р’юкан на півдні Норвегії. Населений пункт розташований в ущелині, й в осінньо-зимовий період на нього не падають сонячні промені

У Р'юкані на півдні Норвегії не видно сонця з вересня по березень. Це місто лежить у долині між двома гірськими хребтами. Узимку, коли світило розташоване низько над обрієм, на Р'юкан не падають прямі промені. Цього літа на схилах установили дзеркала, аби в холодну пору осявати населений пункт хоча б сонячними зайчиками.

Спраглі до світла місцеві дотепер користувалися спеціальним фунікулером. У зимові дні підіймалися на гору, щоби звідти помилуватися сонцем.

— Ми опитали людей, і кожен другий говорив, що його пригнічує постійна тінь узимку, — каже мер Франц Вюрценрайнер.

Протягом минулих двох тижнів з допомогою гелікоптерів на висоті 450 м над містом установили три геліостати. Це дзеркала, здатні автоматично повертатися за сонцем, аби постійно віддзеркалювати його промені на головну площу перед ратушею. Конструкцією керуватимуть комп'ютери, які працюватимуть на сонячних батареях. Геліостати обладнані системою омивання. Всі три разом коштували 544 тис. євро.

Місто засноване близько 100 років тому. Там діяли кілька заводів, найбільший із яких виробляв селітру. Тоді один із робітників пропонував власникам підприємств установити дзеркала, бо працівники місяцями не бачили сонця й ходили пригнічені. Тогочасних технологій не вистачило, аби зробити геліостат, тож обмежилися фунікулером.

Після Другої світової заводи закрили, а Р'юкан став туристичним об'єктом. У долині багато мальовничих водоспадів, насамперед 104-метровий Р'юканфосс. Довколишні гори добрі для зимових видів спорту, а також альпінізму. Тамтешні сподіваються, залита сонцем центральна площа привабить більше приїжджих.

Зараз ви читаєте новину «Місто освітлять сонячними зайчиками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути