пʼятниця, 06 вересня 2013 06:00

Крижаний острів Гренландія за 100 років поросте лісом

Найбільший у світі острів Гренландія може через зміни клімату стати зеленим, кажуть данські вчені. Він розташований на північ від Канади, належить Данії. Зараз на острові ростуть лише три види дерев. Три чверті площі вкриті кригою. Через століття населення Гренландії, ймовірно, зросте завдяки розвитку сільського господарства.

— Через потепління такі ліси, як на узбережжі Аляски або на заході Канади, зможуть вирости і в Гренландії. Це значно змінить життя тамтешніх людей, — розповідає професор біології із Орхуського університету 43-річний Дженс-Крістіан Свеннінґ.

За 100 років на острові зможуть рости 44 види дерев та кущів, поширених у Північній Америці та Європі. Місцеві тварини і рослини зникнуть.

Після зміни екосистеми у гренландців з'являться нові комерційні можливості. Вони зможуть працювати у лісовому та сільському господарстві, розвивати туризм. У теплій Гренландії швидко поширюватимуться заморські види флори. Висадження та вирощування треба буде контролювати, щоб острівна екосистема не розвивалася абияк.

Зараз ви читаєте новину «Крижаний острів Гренландія за 100 років поросте лісом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути