пʼятниця, 16 листопада 2012 05:30

Картини за два мільйони доларів знайшли під лавою

13 листопада на цвинтарі в південноафриканському містечку Порт-Елізабет поліція знайшла чотири картини, що коштують понад $2 млн. Ці полотна вкрали за два дні до того у столиці ПАР Преторії, майже за тисячу кілометрів від місця знахідки.

На слід картин вивів поліцейський собака. Він побіг на задній двір біля церкви. Під кам'яною лавкою біля стіни з меморіальною дошкою, де написані імена покійників, лежали складені одне на одне полотна.

11 листопада троє чоловіків прийшли у преторійський Художній музей. Один із них представився викладачем історії мистецтв, двоє інших — його студентами. Кожен мав вхідний квиток. Вони замовили екскурсію. Попросили показати їм шість картин. Коли екскурсовод завів їх у виставкову залу, один із гостей витягнув пістолет і наказав зняти полотна. Працівник музею виконав вказівку, потім його зв'язали. Одну картину залишили в кімнаті, бо була надто велика. Винесли п'ять полотен південноафриканських художників ХХ століття: "Рибальські човни" Ірми Стерн, "Портрет вождя готтентотів" Г'юго Ноде, "Кішка з петуніями" Меггі Лобсер, "Антилопа і птах" Якоба Генріка Пірнеєфа і "Вулична сцена" Джерарда Секото. Останнє полотно шукають досі. Фахівці кажуть, воно коштує близько $800 тис.

Очевидці розповідають, злочинці вивезли картини сріблястим седаном.

До кінця тижня музей зачинений. Зі стін познімали найцінніші картини. Керівництво обіцяє посилити заходи безпеки. Камери відеоспостереження у них вийшли з ладу за чотири дні до пограбування.

У ПАР поширеніші насильницькі злочини і вбивства, ніж крадіжки картин. Їх злодії збувають за копійки.

Крадіжка витворів мистецтва, за даними Інтерполу, третій за прибутковістю злочин у світі після торгівлі наркотиками і незаконного продажу зброї.

Зараз ви читаєте новину «Картини за два мільйони доларів знайшли під лавою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути